Jan Bos vergooit kansen op 500 meter

NAGANO, 9 FEBR. Voor wereldkampioen sprint Jan Bos en voor Ids Postma is de eerste van de twee 500 meters op de Olympische Spelen vanochtend rampzalig verlopen. Bos kwam na een valse start veel te laat op snelheid; Postma viel in de eerste bocht van zijn rit, die twee valse starts kende. Erben Wennemars maakt met zijn vijfde plaats als enige van de Nederlandse sprinters nog kans op een medaille. De tweede 500 meter is morgen.

De Japanner Hiroyasu Shimizu was vanmorgen met 35,76 de snelste en kan morgen zijn land de eerste gouden schaatsmedaille in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen bezorgen. Hij wordt op fracties van seconden gevolgd door de Canadees Kevin Overland en de Amerikaan Casey Fitzrandolph. Erben Wennemars reed voor het eerst onder de 36 seconden, 35,96.

Op de 5.000 meter reed Gianni Romme gisteren naar goud met een wereldrecord van 6.22,20. In de laatste rit verpletterde hij de tijd van Rintje Ritsma, die ook al een wereldrecord had gereden, met ruim zes seconden. Derde werd de voor België uitkomende Bart Veldkamp, die als eerste het oude wereldrecord van Romme verbeterde, maar daar slechts kort van kon genieten. Snowboarder Thedo Remmelink suisde gisteren op de reuzenslalom naar een verrassende tiende plaats. Hij is de enige die op de Olympische Spelen op een andere sport dan schaatsen of shorttrack voor Nederland uitkomt.

Rodelaar Georg Hackl heeft vandaag voor de derde keer in successie de gouden medaille gewonnen. In de eenzitter was de 31-jarige Duitser ongenaakbaar. Volgens zijn concurrenten was zijn aerodynamische schoeisel in strijd met de reglementen. Onder aanvoering van de Amerikanen dienden zij een protest in, dat onmiddellijk werd afgewezen door de internationale rodelbond.

Niet de Noorse topfavoriet Björn Daehlie, maar outsider Mika Myllylae heeft vanmorgen in een sneeuwstorm de gouden medaille gewonnen op de 30 kilometer skilopen klassieke stijl. In Hakuba was de 28-jarige Fin verreweg de snelste in 1.33,55,8. Titelverdediger Daehlie, vier jaar geleden in Lillehammer nog de gevierde held van de Noren, eindigde op een teleurstellende twintigste plaats.