INTERNATIONALE POLITIK

In de Turkse politiek speelt zich een concurrentieslag af tussen drie elkaar uitsluitende opties: de neo-osmaanse, die gekenmerkt wordt door een hernieuwde oriëntatie op het Turkse erfgoed in de regio, de moslim-fundamentalistische en de seculaire traditie van Kemal Atatürk.

De uitkomst van die confrontatie hangt niet alleen af van het vermogen van het Westen Turkije politiek en economisch te integreren, maar ook van de ontwikkelingen in Turkije zelf. Dat schrijft Bassam Tibi, hoogleraar in Göttingen, in een themanummer van het Duitse maandblad Internationale Politik. Sinds het einde van de Koude Oorlog zet de verschuiving in de interne verhoudingen in Turkije zich versterkt door ten gunste van, soms megalomane, neo-osmaanse ambities, waarvan zeker de buurlanden niet veel moeten hebben.

Dans op 3: Een uur Kylián. Drie balletten van choreograaf Jirí Kylián (Sweet Dreams, Sechs Tänze en Falling Angels) uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater voorafgegaan door een inleiding. Ned.3, 20.21-21.17u.