Gevechten in Afghanistan

KABUL, 9 FEBR. In het noordoosten van Afghanistan, dat vorige week werd getroffen door een reeks zware aardschokken, waarbij naar schatting 4.500 mensen het leven lieten, zijn gevechten uitgebroken. Woordvoerders van de Talibaanbeweging, die aan de macht is in Kabul, en oppositiegroepen gaven elkaar gisteren de schuld van de botsingen die uitbraken in het district Bangi, halverwege het Talibaansteunpunt Kunduz en Taloqan, de belangrijkste stad in het aardbevingsgebied, die in handen is van de oppositie.

De Talibaan hebben eerder een bestand aangeboden om hulpverleners in staat te stellen de getroffen bevolking te bereiken. Uit angst voor nieuwe aardschokken zijn honderden dorpsbewoners op de vlucht in het geïsoleerde noordoosten van Afghanistan. Duizenden raakten dakloos als gevolg van aardverschuivingen die hele dorpen hebben bedolven. Zij bivakkeren in de open lucht bij temperaturen onder nul, aldus Juan Martinez, woordvoerder van het Rode Kruis in Kabul. (AP)