Europarlement: onderzoek naar Algerijnse netwerken

ALGIERS, 9 FEBR. Een delegatie van het Europees Parlement heeft zich gisteren in de Algerijnse hoofdstad Algiers bereid verklaard te ijveren voor de vorming van een commissie van onderzoek naar het bestaan van netwerken van Algerijnse moslim-extremisten in Europa. De Algerijnse autoriteiten, die onder zware internationale druk staan om een internationaal onderzoek naar de massamoorden in Algerije toe te staan, bepleiten al geruime tijd juist een onderzoek naar terreurnetwerken in Europa, met name in Groot-Brittannië.

De mededeling van Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit werd dan ook in Algiers verwelkomd. “Europese landen hebben eindelijk de situatie in Algerije begrepen”, aldus een Algerijnse parlementariër. Cohn-Bendit zei op een bijeenkomst met de pers dat de Algerijnen niet waren ingegaan op de suggestie in ruil hiervoor dan akkoord te gaan met een internationaal onderzoek naar schendingen van de mensenrechten. De delegatie, die vijf dagen blijft, heeft nog geen toestemming gekregen een bezoek te brengen aan dorpen die in de laatste maanden toneel zijn geweest van massamoorden. (AFP, Reuters)