Dissident tijdens heimelijk bezoek aan China opgepakt

PEKING, 9 FEBR. De grondlegger van een organisatie voor uitgeweken Chinese dissidenten, Wang Bingzhang, is tijdens een geheim bezoek aan China eind vorige week opgepakt door de Chinese autoriteiten. Dat hebben dissidenten in China, Hongkong en New York bevestigd. Wang, die in het bezit is van een vestigingsvergunning voor de Verenigde Staten, zou China hebben aangedaan om samen met andere dissidenten een politieke partij op te richten in een poging de alleenheerschappij van de Chinese communistische partij te doorbreken.

De vijftigjarige Wang zou vrijdag in de stad Bangbu in de oost-Chinese provincie Anhui zijn gearresteerd nadat hij contact had gezocht met mede-dissident Wang Tingjin. Wang Tingjin, die geen familie is van Wang Bingzhang, zou eveneens zijn opgepakt. De Chinese autoriteiten hebben tot dusverre de arrestaties niet bevestigd of ontkend, maar de Amerikaanse ambassade in Peking neemt volgens een woordvoerder de zaak hoog op en heeft contact gezocht met de betreffende autoriteiten in de hoofdstad om duidelijkheid te krijgen over de situatie van de activist.

De grondlegger van de overzeese dissidentenbeweging Chinese Alliance for Democracy en oprichter van het tijdschrift China Spring, zou vorige maand vanuit Macao onder een schuilnaam China zijn binnengegaan. Volgens de in de VS woonachtige dissident Fu Shenqi, had Wang het voornemen later deze maand samen met andere dissidenten in China de oppositionele Partij van de Rechtvaardigheid op te richten. Wang, die eind jaren zeventig als uitwisselingsstudent naar Canada werd gestuurd voor een medicijnenstudie en later politiek asiel kreeg in de Verenigde Staten, staat bekend als een felle overzeese criticus van het communistische regime in Peking.

De arrestatie van Wang lijkt, indien bevestigd, in menig opzicht op de arrestatie in 1995 van de vooraanstaande Chinese mensenrechtenactivist Harry Wu. Wu, die evenals Wang onder valse voorwendselen China wist binnen te reizen, werd dat jaar opgepakt en tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij bewijzen had proberen te verzamelen over de misstanden binnen het Chinese systeem van strafkampen. Wu werd datzelfde jaar, enkele uren na zijn veroordeling en na grote Amerikaanse diplomatieke druk, alsnog vrijgelaten en het land uitgezet.

Ondanks de gevangenneming van Wang, beleeft China momenteel een periode van relatieve openheid waar het de situatie van de rechten van de mens betreft. Zo zijn vandaag drie door de Amerikaanse president Bill Clinton aangewezen religieuze leiders vanuit de Verenigde Staten in China gearriveerd voor een bezoek van drie weken, waaronder ook een aan Tibet. De drie hopen informatie te krijgen over de godsdienstvrijheid in China. Voorts heeft vorige maand, eveneens op uitnodiging van Peking, de hoogste gevolmachtigde van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, Mary Robinson, een bezoek gebracht aan China.