DIE ZEIT

Naast verplichte onderwerpen als de Duitse werkloosheid, de top in Davos en de 100 jaar geleden geboren Bertolt Brecht komt Die Zeit met een indrukwekkende reportage over een voormalige Chileense socialiste die in de Pinochet-tijd zodanig gefolterd werd dat ze namen van haar medestrijders begon te noemen.

Door haar toedoen zijn na 1973 diverse verzetsstrijders opgepakt, gefolterd en soms ook vermoord. De reportage is het verhaal van een verdwenen identiteit. Waarom gaf de vrouw aan de folteraars toe, terwijl de meeste van haar toenmalige medestrijders dat niet deden? Die vraag houdt haar nog dagelijks obsessief bezig. En waarom trad ze later zelf tot de geheime dienst toe, toen ze had gehoord dat het communistisch verzet een executiebevel tegen haar had uitgevaardigd? Met een door plastische chirurgie vervormde neus, om herkenning te voorkomen, probeert ze nu uit te vinden wie ze is. Ze heeft naderhand openlijk schuld bekend voor het verraad van haar kameraden, maar dat heeft er weer toe geleid dat ze nu ook haar identiteit als informant kwijt is. Wat blijft dan nog over? Als ze de volgende maand terugtredende generaal Pinochet bij parades op de tv ziet, weet ze één ding zeker: hij heeft gewonnen, zij niet.

Der Pirat. Duitse tv-film uit 1997 van Bernd Schadewald. Hamburg, 1968. De achttienjarige Jan en zijn broer Ludwig genieten van de mogelijkheden van de nieuwe tijd, gebruiken drugs en dealen. Als hun ouders laten merken dat ze hier helemaal niet blij mee zijn, verlaat Jan het ouderlijk huis om partner te worden van drugsdealer Cramberg. Als Cramberg opgepakt wordt, neemt Jan graag zijn positie over en pikt hij bovendien Crambergs vriendin in. Duitsl.2, 20.15-22.00u.