De mond van Monica Lewinsky

Salon Magazine: http://www.salon.com

De Amerikaanse media krijgen geen genoeg van het Clinton-seks-schandaal. On line-publicaties hebben een bijzondere rol gespeeld in de verspreiding van nieuws en geruchten. Matt Drudge heeft het nieuws van de vermeende affaire van de Amerikaanse president en zijn stagiaire Monica Lewinsky als eerste de wereld rond gestuurd langs zijn web-publicatie The Drudge Report.

Het literaire web-zine Salon Magazine, dat zich ongeveer tot The Drudge Report verhoudt als een sexy versie van The New Yorker tot een tabloid, heeft de afgelopen weken een stroom nieuwe bezoekers gekregen door zijn verslaggeving over de affaire. Net als bij andere web-publicaties is het unieke van de verslaggeving dat lezers meteen kunnen reageren. In Table Talk, de lezersruimte van Salon, woedden de afgelopen weken, net als overal op het web, hevige discussies over het morele gehalte van het presidentschap, de democratie en het hele land. Een man is zo goed als zijn woord, zegt het ene kamp. Als hij zijn werk maar doet, zal de rest me een zorg zijn, is een andere veelgehoorde opinie, die, zo bleek eind vorige week uit een onderzoek van de krant USA-Today, verrassend genoeg door het merendeel van de bevolking gedeeld wordt.

Salon is een degelijk, naar Amerikaanse begrippen tamelijk highbrow web-zine, dat gelukkig platvloersheid niet schuwt. Televisie, film, pop, technologie en seks krijgen evenveel ruimte als actualiteit, literatuur en klassieke muziek. Het literaire zit hem in het gehalte van de stukken, en van de discussies in Table-talk, dat bijvoorbeeld een Lonely Writer's gemeenschap heeft - een e-mail-wisseling van de schrijvers onder de lezers.

Het levert een prikkelend, vermakelijk magazine op, in de corporate geek-kringen van Hotwired, de on line versie van het Amerikaanse techno-tijdschrift WIRED, ook wel aangeduid als de Clit Club. Die naam zal Salon wel te danken hebben aan de bijdragen van seks-auteur Susie Bright, en de provocatieve columns van cultuurpsychologe Camille Paglia, de Bitch on Heels des huizes. Ask Camille heet haar wekelijkse bijdrage, waarin ze actuele cultuurvragen op volstrekt eigen wijze beantwoordt. De neo-luddistische UNA-bomber, de man die in de VS onlangs werd opgepakt voor een aantal bomaanslagen op regeringsdoelen waarmee hij aandacht wilde vragen voor zijn obscure, anti-technologische gedachtengoed, wordt volgens haar niet gedreven door politieke idealen, maar door seksuele deprivatie. Ook Clinton ging de afgelopen week onder de Paglia-bijl. Natuurlijk liegt hij over de affaire. Natuurlijk heeft hij zich oraal laten bewerken door Lewinsky, zegt ze op een toon die je bijna kunt horen, zo beslist en afgemeten is hij. Wat zou jij doen als je getrouwd was met Hillary Clinton?

Je kunt veel over Hillary zeggen, meent Paglia, maar niet dat ze warm en knuffelig is. En bij Clinton denk je nu eenmaal aan een teddybeer, aan iemand die een aai over zijn bol nodig heeft, om over andere lichaamsdelen maar even te zwijgen. 'Ik wist dat hij loog op het moment dat ik een foto van Lewinsky zag', schrijft ze. 'Die mond.' Die lach, breed, rond, met volle lippen. De mond van de presidentiële dromen.

Het is net zo'n mond als die van Paula Jones en Gennifer Flowers - Clintons vermeende eerdere slippers - volgens Paglia. Ze wijst op de gedaantewisseling die Hillary Rodham Clinton ondergaan heeft sinds de affaire Flowers. Langzaam maar zeker heeft ze zich gemodelleerd naar de aantrekkelijke blonde vrouw.

Maar het ging de president niet alleen om het uiterlijk zegt Paglia. Hillary Rodham is de aandrijfmotor van het presidentiele duo, de meest ambitieuze van het stel, een nooit aflatende bron van energie, verwachtingen en kritiek. Wat doet Clinton om te ontspannen? Wat het ook is, het is vast niet thuis.

Ze wijst op de foto van Clinton in de tuin van het Witte Huis terwijl hij eenzaam zijn veelbesproken nieuwe huisdier uitlaat. Arme Bill. Hij wil liefde, een mond. En wat krijgt hij? Een hond.