Danilova

Olga Danilova bezorgde Rusland gisteren de honderdste gouden medaille uit de geschiedenis. De 27-jarige skiloopster won de vijftien kilometer klassieke stijl. Danilova finishte na 46 minuten en 55,4 seconden en bleef haar landgenote en favoriete Larissa Lazoetina ruim vijf seconden voor.

Danilova schoot na afloop vol bij de gedachte aan haar beide kinderen. “Ik kan niet normaal praten op dit moment. Ik ben zo blij en ik moet voortdurend aan m'n zoontjes denken”, snotterde de winnares. Twee jaar geleden werd Danilova moeder van een tweeling. Ruim drie maanden na de bevalling stond ze alweer op de lange latten.

Jelena Gajasova werd gisteren uit de strijd genomen. De jury betrapte de Oekräiense skiloopster op het maken van een aantal schaatsbewegingen. Deze zijn alleen toegestaan bij de vrije stijl. Gajasova eindigde op de twintigste plaats, maar werd later uit de uitslagenlijst geschrapt.

Elena Välbe eindigde als derde op de vijftien kilometer klassiek. Vanmorgen meldde de 'Tsarina van het skilopen' zich af voor de olympische race over vijf kilometer. Välbe is verkouden en concentreert zich op de dertig kilometer. De Russin won vorig jaar in Trondheim vijf wereldtitels.