Cyprus: tweede stembusronde

ATHENE, 9 FEBR. Bij de presidentsverkiezingen op Grieks Cyprus gisteren heeft oppositiekandidaat Jorgos Jakovou (59) met 41 procent de meeste stemmen behaald. De zittende president, de conservatief Glafkos Kliridis (78) kreeg 40,1 procent. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft gehaald, zal komende zondag een tweede ronde worden gehouden.

Kliridis is daarbij duidelijk in het voordeel, omdat de vier procent die kandidaat Alexis Galanós behaalde, aan zijn totaal moet worden toegevoegd. Deze kandidaat had zich gedistantieerd van zijn eigen Democratische Partij onder Spyros Kyprianou, die Jakovou steunde. Ook de drie procent die oud-president Jorgos Vasiliou behaalde kunnen voor aanstaande zondag gevoeglijk bij die van Kliridis worden gevoegd, die hiermee op 47 procent komt. Vasiliou liet zich in zijn eerste commentaar buitengewoon verbitterd uit over de communistische partij Akel (met 32 procent partij de tweede van Cyprus), die Jakovou als kandidaat had uitverkoren.

Twee kandidaten die nog minder stemmen haalden leveren naar alle waarschijnlijkheid nog twee procent voor Kliridis in de tweede ronde. Om over de 50 procent te komen, is hij echter aangewezen op steun uit de gelederen van de socialistenleider Vasos Lysaridis (77), die zelf als presidentskandidaat ruim tien procent van de stemmen behaalde, een voor zijn vanouds kleine partij zeer gunstig resultaat.

Lysaridis is daarmee de “rythmistis” (regelaar) van de tweede ronde geworden. Qua traditie staat zijn partij dichter bij Centrum Links, maar er zijn redenen om aan te nemen dat hij sterk zal luisteren naar het “nationaal centrum” Athene, waar de socialistische zusterpartij PASOK aan de macht is. Het is duidelijk dat Athene de ervaren Kliridis prefereert boven de nieuwkomer Jakovou die weliswaar in het verleden onder twee presidenten tien jaar lang minister van Buitenlandse Zaken is geweest, maar in deze functie nauwelijks is opgevallen. Op de verkiezingen volgen meteen grootscheepse initiatieven van de Verenigde Staten en de Europese Unie voor een oplossing van de Cyprus-kwestie.