CDA laat keuze PvdA of VVD nog in het midden

BREDA, 9 FEBR. CDA-lijsttrekker De Hoop Scheffer laat voorlopig in het midden met welke partij het CDA na de Tweede-Kamerverkiezingen van mei wil regeren. Hij kritiseerde zaterdag op het verkiezingscongres van zijn partij in Breda zowel de PvdA als de VVD.

De Hoop Scheffer sprak uit dat het CDA “beschikbaar is voor regeringsverantwoordelijkheid”, maar “als we alleen mogen aanschuiven vanwege het garanderen van een meerderheid zijn we niet thuis”, zei hij. “Zetels zijn bij ons niet te koop, niet te huur en niet te leen”, aldus De Hoop Scheffer in een toespraak na zijn aanwijzing tot lijsttrekker.

De CDA-leider leverde scherpe kritiek op het paarse kabinet dat volgens hem de files niet oplost, de wachtlijsten in de zorg niet wegwerkt, de politie niet uitbreidt en de beloofde inkomensverbetering van werknemers en uitkeringsgerechtigden niet waarmaakt. Volgens De Hoop Scheffer is paars voortdurend bezig met “het dichten van zelfgeschoten gaten”.

De Hoop Scheffer kritiseerde ook PvdA-lijsttrekker Kok. Hij constateerde dat Kok als PvdA-leider zegt te kiezen voor mensen in achterstandssituaties, maar als premier “veel eigen kiezers in de kou heeft laten staan”. “Waar was je Wim, toen het ging over de privatisering van de Ziektewet, de algemene Nabestaandenwet en de korting op de kinderbijslag.”

De CDA-leider verweet de VVD tekort te schieten bij het handhaven van recht en orde. Hij noemde de uitbreiding van de politie die uitblijft, de arrestatie van de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse, die niet doorging, en de aanhoudende steun voor Sorgdrager, na steeds nieuwe fouten.

De CDA-leider typeerde het zaterdag vastgestelde CDA-verkiezingsprogramma als 'sociaal en solide' en onderstreepte dat zijn partij een onafhankelijke koers vaart. “Het CDA kiest voor een eigen weg tussen het ongebreidelde individualisme en het 'laat maar waaien' aan de ene kant, en het klassieke, ouderwetse staatsmodel, waarin het primaat weer in toenemende mate bij de overheid wordt gelegd”, zei hij.

Partijvoorzitter Helgers sprak steun uit aan het verzet van de kerken tegen de zogenoemde 24 uurs-economie. Volgens hem 'koloniseert' de economie de samenleving en bedreigt die de sociale samenhang. Hij zag de actie van de kerken als het begin van “een nieuwe massale burgerbeweging.”

Het congres bekrachtigde de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, die voor een groot deel uit nieuwe kandidaten bestaat. Na De Hoop Scheffer staat het zittende Kamerlid Bijleveld-Schouten op plaats 2. Daarna volgen de nieuwkomers Buijs, huisarts, en Verburg, voormalig CNV-bestuurder. Volgens een onderzoek van het bureau Intomart is 54 procent van de CDA-kiezers voorstander voor voortgezetting van de oppositie. Zij vinden dat de paarse coalitie na de verkiezingen moet doorgaan. PvdA-premier Kok is vooralsnog onder CDA-kiezers populairder dan CDA-lijsttrekker De Hoop Scheffer.