Behoefte aan verfrissende duw

Het CDA hield het afgelopen weekeinde zijn verkiezingscongres in Breda. Karin Stadhouders, huisvrouw in De Bilt én dochter van een burgemeester, is strijdbaar en toont zich na afloop tevreden: “Ik vond dat hier iets moest gebeuren.”

BREDA, 9 FEBR. Ze staat als eerste aan de interruptiemicrocfoon. Of het partijbestuur de leden ook wil informeren over het plan-Bijleveld. “Het kan toch niet zo zijn dat de media berichten hoe het CDA deeltijdarbeid wil regelen, de televisiekijker al op de hoogte is en de partij van niets weet.”

CDA-afgevaardigde Karin Stadhouders (37), in het dagelijks leven huisvrouw, houdt van duidelijkheid. “Ik vond dat hier iets moest gebeuren”, verklaart ze haar interventie op de partijraad van het CDA. “Het was goed dat Ank Bijleveld ons uiteindelijk informeerde. Maar het had natuurlijk wel een beetje sneller gekund.”

In het Chassé-theater in Breda vergaderen vrijdagavond een paar honderd CDA-leden over het verkiezingsprogramma.

Heftige discussies blijven uit: het programma 'Samenleven doe je niet alleen' is praktisch onomstreden. De uitgebreide consultatie van de achterban in het afgelopen jaar heeft ertoe geleid dat het programma min of meer al gemeengoed is.

Het regelen van deeltijdarbeid vindt Karin Stadhouders, moeder van vier kinderen, “absoluut belangrijk”. Ze is blij dat haar eigen partij een alternatief biedt voor het 'eenzijdige' voorstel van GroenLinks en waardeert dat het CDA ook voorstellen voor zorgverlof heeft gepresenteerd.

Ze is bestuurslid van de provinciale afdeling Utrecht, fractievoorzitter van het CDA in De Bilt en een vaste congresganger. Van het CDA is ze lid sinds het midden van de jaren tachtig, maar de wereld van bestuur en politiek kent ze als burgemeestersdochter al veel langer. “De politiek is voor mij heel vertrouwd; dat heb ik van huisuit meegekregen”.

Karin Stadhouders sympathiseert met de vernieuwingsbeweging 'Confrontatie met de toekomst'. “De partij moet een beetje opgeschud worden. Wij willen het CDA met een andere presentatie en een andere stijl een verfrissende duw geven”, verklaart ze.

Wie haar erg aanspreekt? Gerda Verburg, de vroegere CNV-bestuurder en eerste vrouwelijke nieuwkomer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. “Ze is enorm direct, daar hou ik van. Ik ben liefhebber van pittige discussies.”

De kandidatenlijst, met en mix van jong en oud, vindt ze “prachtig”. Wel waarschuwt ze dat de partij niet te veel naar de Randstad moet opschuiven. “Het CDA moet uitstralen dat het een partij van het hele land is”, vindt de Biltse afgevaardigde, die in Culemborg opgroeide en in Utrecht studeerde.

Zaterdagochtend is ze al vroeg in de wandelgangen van het Chassé-theater, waar na de partijraad het verkiezingscongres wordt gehouden. “Ik ben erg nieuwsgierig hoe het vandaag toegaat, wat onze stijl is. Het negatieve zijn we kwijt, maar het is erg belangrijk wat we nu uitstralen.”

Ze is voorzichtig positief over de kansen voor het CDA. Aan een prognose van de uitslag van verkiezingen voor de Tweede Kamer waagt ze zich niet, aan een voorspelling van de gemeenteraadsverkiezingen wel. “Ik verwacht dat we stabiel blijven, misschien een lichte winst.”

In De Bilt, waar drie vrouwen op de eerste drie plaatsen staan, moet het CDA de tweede partij kunnen worden, verwacht ze.

En het verkiezingscongres? Dat ondergaat ze in de zaal en benut ze in de wandelgangen. “ Ik ga nu eerst sfeer proeven, en straks een beetje netwerken. Je kunt hier met veel partijgenoten contacten leggen. Dat is heel praktisch.”

Na het congres is Karin Stadhouders een tevreden lid van het CDA. “De sfeer zat er echt in. Beter kun je niet hebben.”

En de lijstrekker, hoe deed die het? “Ik vond dat Jaap een goed verhaal hield, je merkte dat het aansloeg.”

Wat ze nu zelf verder gaat doen? “Aan het werk en hard aanpakken. We hebben nog een heleboel in te halen.”