Arie Maas (KBB): 'Warenhuizen zijn lege hulzen'

ROTTERDAM, 9 FEBR. “Na 24 sinterklazen en kerstmannen vond ik het welletjes”, verklaarde Arie Maas afgelopen zomer toen hij was teruggehaald bij het kwakkelende detailhandelsconcern KBB. Ondanks de vele sinterklazen en kerstmannen stemde hij er toch mee in zijn actie van het begin van de jaren tachtig te herhalen: het koninklijke concern uit de problemen halen.

Met de als vliegtuigbouwkundige opgeleide Maas zou KBB weer de nodige kennis en ervaring in huis krijgen. “Warenhuizen zijn lege hulzen die je moet vullen met vakkennis”, is een van zijn gevleugelde uitspraken. Hij begon zijn carrière in 1971 als inkoper bij de Hema en belandde in 1983 op de hoogste post.

Ondanks de grote problemen bij KBB - de beide directeuren Henselijn en Dirks hadden moeten vertrekken - was de terugkeer vorig jaar van de toen 62-jarige Maas een verrassing. “Het verzoek viel me rauw op mijn dak. Maar als je zo lang met hart en ziel aan dit bedrijf verbonden bent geweest, kun je het niet in de steek laten.” Als eerste daad besloot Maas tot een grote reorganisatie (kosten 200 miljoen en 3.000 arbeidsplaatsen) nadat hij de omzetcijfers over juli onder ogen had gekregen. Het bedrijf zag zich over de eerste helft van het boekjaar geconfronteerd met een verlies van 22,5 miljoen gulden. Maas houdt niet van halve maatregelen: voor de aangekondigde reorganisatie trok het concern maar liefst 200 miljoen gulden uit. Dochterbedrijven als Decorette, Lampenier en de schoenenzaken Van Dalen zijn inmiddels van de hand gedaan. “Van schoenen heeft KBB geen verstand”, aldus het ondubbelzinnige commentaar van Maas. Van schaamte heeft hij weinig last: drie jaar geleden was Van Dalen een van de laatste acquisities voordat hij vertrok.

Wat de buitenwacht van hem vindt, is voor Maas sowieso niet interessant. Wat betreft zijn manier van leidinggeven wordt gemakkelijk de vergelijking met Anton Dreesmann gemaakt, net zo autoritair en 'duidelijk'. Maas heeft er een verklaring voor. “Dit is een tent van snel besluiten. Als het regent moeten de paraplu's bij de winkeldeur worden gezet, schijnt de zon dan zijn het de zonnebrillen.”