Al elf Nederlandse atleten zeker van ticket EK indoor

ROTTERDAM, 9 FEBR. Elf Nederlandse atleten hebben zich al geplaatst voor de Europese kampioenschappen indoor die eind deze maand in Valencia worden gehouden. Kogelstootster Corrie de Bruin kwalificeerde zich door in Den Haag haar eigen Nederlandse record te verbeteren. Ze kwam tot een afstand van 18,34 meter en dat was liefst achttien centimeter verder dan haar oude topprestatie van het vorig jaar.

Ook Yvonne de Vreede verbeterde gistermiddag een nationaal record. De Haagse atlete kwam bij het hinkstapspringen tot 12,78 meter. Daarmee landde ze vijf centimeter verder dan Annemarie Hendriks vorig jaar in Lièvin. Het record van De Vreede betekende geen EK-kwalificatie. De Nederlandse richtprestatie op dit nummer ligt op 13,90 meter.

Bij wedstrijden in Gent wisten Stella Jongmans (800 meter), Marko Koers (800 meter) en Johan de Koning (1.500 meter) wel een ticket voor Valencia te verdienen. Jongmans werd vijfde in 2.02,07, vlak achter Ellen van Langen die als vierde eindigde in 2.01,73. De voormalig olympisch kampioene liep ruim een seconde sneller dan eerder in Dortmund. Winnares Maria Mutola uit Mozambique was een klasse apart en kwam op 1.58,73 uit.

Marko Koers finishte op dezelfde afstand bij de mannen derde in 1.46,33. Met die tijd benaderde hij het elf jaar oude Nederlandse record van Rob Druppers tot op vierhonderdste seconde. Het was de eerste indoorwedstrijd van Koers die trainingsstages in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika achter de rug heeft. De Keniaan Chirchir won de race in 1.45,94, Hatungimana uit Burundi werd tweede.

Verrassend was de prestatie van De Koning die zich met een tijd van 3.42,11 op de 1.500 meter voor de EK plaatste. De 23-jarige atleet uit Breda werd in het sterk bezette veld zevende. Hij is een pupil van Ronald Klomp, de trainer die ook Ellen van Langen onder zijn hoede heeft. De Ethiopiër Haile Gebrselassie deed op de 1.500 meter tevergeefs een poging het wereldrecord te verbeteren. Hij kwam op 3.33,27 uit, bijna twee seconden langzamer dan de beste tijd die de Marokkaan El Guerrouj vorig jaar in Stuttgart liep.

Afgezien van de genoemde atleten hadden zich eerder al drie vrouwen en vier mannen voor de EK geplaatst. Dat zijn: Lieja Koeman (kogel), Ellen van Langen (800 m), Monique de Wilt (polshoog), Rens Blom (polshoog), Robin Korving (60 m horden), Gert-Jan Liefers (800 en 1.500 m) en Wilbert Pennings (hoog). De Bruin, Pennings en De Wilt zijn door hun prestaties zelfs al zeker van deelname aan de EK buiten (augustus in Boedapest).

Twee jaar geleden werd Nederland bij de EK indoor slechts door zes atleten vertegenwoordigd. Stella Jongmans veroverde toen op de 800 meter een zilveren medaille. De ploeg van elf voor Valencia kan nog groter worden. Komend weekeinde zijn de nationale kampioenschappen in Den Haag. De sprintsters Annemarie Kramer en Jacqueline Poelman (beiden 200 meter), verspringster Sharon Jaklofsky en polsstokhoogspringer Laurens Looije zijn de belangrijkste kanshebbers om aan de door de bond gestelde richtprestaties te voldoen.

Ester Goossens heeft de uitnodiging deel uit te maken van de nieuwe Delta Lloyd-selectie afgeslagen. De 26-jarige atlete wil vrij blijven. “Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat mijn vader alle kosten voor mijn studie voor zijn rekening neemt. Dus voor het geld hoefde ik het niet te doen. Ik wil gewoon niet dat de atletiek mijn leven gaat beheersen. Nu niet en nooit niet.”