AFP schrijft Krook homo-relatie toe

ROTTERDAM, 9 FEBR. Het Franse persbureau AFP heeft voor opschudding gezorgd binnen de Nederlandse olympische ploeg in Nagano. AFP verspreidde zaterdag wereldwijd het bericht dat Ab Krook, chef d'equipe van de schaatsploeg bij de achttiende Winterspelen, een homosexuele relatie zou hebben met schaatser Bart Veldkamp, die in Japan de kleuren van België verdedigt.

Het bericht berust op een misverstand. 'Veldkamp ontkent relatie met Krook', kopte het dagblad De Telegraaf afgelopen vrijdag naar aanleiding van geruchten dat de Nederlandse schaatsers Krook bekritiseerden wegens zijn samenwerking met Veldkamp. Die tekst werd door de dienstdoende vertaler van AFP wat al te letterlijk opgevat.

Krook verklaarde gisteren geen stappen tegen het Franse persbureau te zullen ondernemen. De voormalige bondscoach van de Nederlandse mannenploeg nam via een Belgische krant kennis van het nieuws. “Hier kan ik nu echt om lachen”, zei Krook. De schaatstrainer uit Loosbroek is al jaren gelukkig getrouwd. Veldkamp op zijn beurt onderhoudt een relatie met de Friese schaatsster Annamarie Thomas. De schaats-Belg reageerde gisteren niet op het bericht.