Aanslag Corsica opgeëist

PARIJS, 9 FEBR. De aanslag, die vrijdag het leven kostte aan de Franse prefect op het eiland Corsica, is vanmorgen opgeëist door anonieme 'nationalisten'. In een als authentiek bestempelde boodschap verklaren zij dat de moord “zorgvuldig doordacht en in hoge mate politiek” is.

De auteurs van de verklaring hebben zich geïdentificeerd door te ondertekenen met het nummer en andere unieke gegevens van het gestolen dienstpistool waarmee de moord op prefect Erignac vrijdagavond in het hart van Ajaccio werd uitgevoerd. Het wapen, een negen millimeter Beretta, werd later op straat teruggevonden. Het was in september buitgemaakt op een politieman wiens kantoor, twintig kilometer van Ajaccio, net door een bom was verwoest. Die aanslag werd indertijd opgeëist door Sampieru, een tot dan toe onbekende splintergroep van de Corsicaans 'nationalistische' verzetsgroep FLNC Canal Historique.

Diezelfde groep Sampieru hief zichzelf volgens een communiqué van 21 januari al weer op. In die verklaring werd gewaarschuwd voor aanstaande acties tegen lokale bestuurders en vertegenwoordigers van 'de koloniale staat'.

De briefschijvers van vanmorgen stellen dat hun daad “geen geïsoleerde actie van verdwaalde soldaten” is, maar past binnen de 'nationale strijd'. Zij willen vechten voor “een vrij en democratisch Corsica”.

Vanmorgen werd ook bekend dat de FLNC Canal Historique-dissident Marcel Lorenzoni is gearresteerd tussen Bastia en Corte. Tegen drie eerdere arrestanten kon geen strafvervolging worden ingesteld.