Waarom Joonas Kolkka niet naar Feyenoord gaat

De nivellering van de eredivisie neemt elk seizoen grotere vormen aan. De Nederlandse clubs raken hun talenten steeds vaker kwijt aan het buitenland. Zelfs de Fin Joonas Kolkka van Willem II kan over de grens miljoenen verdienen.

TILBURG, 7 FEBR. Joonas Kolkka is een van de schaarse jonge talenten uit de eredivisie. Dit seizoen brak hij door als linksbuiten van Willem II. Hij is explosief op de eerste meters, bezit het vermogen een tegenstander uit te spelen en met zijn linkerbeen kan hij net zoveel als met zijn rechter.

Voor geïnteresseerde makelaars en clubs was het belangrijk dat de 23-jarige Kolkka aan het einde van het seizoen transfervrij kan vertrekken. Vandaar dat Feyenoord reeds voor 1 januari een oriënterend gesprek had met Kolkka's zaakwaarnemer Kees Ploegsma. Volgens de FIFA-regels is dat niet toegestaan. Feyenoord deed Kolkka notabene rondom het duel tegen Willem II in De Kuip op 21 december al een aantrekkelijk aanbod.

Na afloop praatte Kolkka enthousiast over Feyenoord. 'Kolkka heeft zijn ja-woord gegeven aan Feyenoord en dat telt voor hem' stond er de volgende dag in het Algemeen Dagblad. Die maandagochtend hing Ploegsma geschrokken aan de lijn bij Martin van Geel, manager van Willem II. Het was een verzonnen verhaal, er zou geen enkel contact zijn geweest met Feyenoord. In Rotterdam-Zuid was de technische leiding er vanuit gegaan dat de mondelinge toezegging van Kolkka na de winterstop zou worden omgezet in een handtekening onder een vijfjarig contract. Van Geel: “Het zou een kwalijke zaak zijn als het zo is gegaan.”

Deze week liet Ploegsma weten dat Kolkka inderdaad aan het einde van het seizoen bij Willem II vertrekt, maar niet naar Feyenoord. Op advies van de voormalige manager van PSV zal de baldribbelaar over een paar dagen zelf de knoop doorhakken en een keuze maken uit een van de (buitenlandse) aanbiedingen die hij op zak heeft. Wat is er sinds 21 december gebeurd? Waarom heeft Kolkka besloten niet naar Feyenoord te gaan?

Ploegsma probeert de feiten nog eens op een rij te zetten. “Journalisten hebben zijn woorden verdraaid. Er zijn verkeerde conclusies getrokken. Hij was sterk geïnteresseerd in Feyenoord, maar tijdens de winterstop kwamen er meer clubs. Uiteindelijk kon hij een keuze maken uit vijftien aanbiedingen. Toen stond Feyenoord bij Joonas niet meer nummer één.”

Rob Baan, sinds 1 januari technisch bestuurslid van Feyenoord, plaatst bij deze gang van zaken een paar kanttekeningen. Volgens hem treft Ploegsma geen enkele blaam. “Het gebeurt weleens dat makelaars spelers in een bepaalde richting duwen, maar daarvan is hier geen sprake.” Toch gebruikt Baan even later het woord shoppen. In de makelaarswereld, waar de naijver hoogtij viert, wordt gefluisterd dat Ploegsma met de aanbieding van Feyenoord in de hand langs andere clubs is gegaan.

Baan: “Die kans loop je als een speler bedenktijd vraagt. Ik heb bij Twente ook weleens een afspraak gemaakt met Youri Mulder. Maar toen na de vakantie Schalke zich meldde, wist hij zich daar niets meer van te herinneren. Vroeger kon je als club een aanbieding intrekken als het te lang duurde. Tegenwoordig is de spoeling van goede voetballers zo dun dat de clubs allemaal netjes in de wachtkamer gaan zitten. De les is wel dat je spelers zo snel mogelijk moet laten tekenen.”

Feyenoord heeft de intentie met drie spitsen te gaan spelen. Vandaar dat Kolkka goed in het nieuwe spelconcept zou passen. Baan: “Kolkka maakt het zichzelf nu moeilijk door voor het geld te kiezen. Dat blijkt vaak tegen je te werken. Dat hebben we gezien met Kluivert en Bogarde bij Milan. Bovendien maak je je als speler in dit opzicht afhankelijk van de zaakwaarnemer.”

Volgens Ploegsma geeft geld juist niet de doorslag bij Kolkka. “Dat zal misschien ook blijken uit de keuze die hij volgende week kenbaar maakt. Joonas zoekt een club waar hij sportief beter tot zijn recht komt. Hij heeft clubs afgewezen die hem twee keer zoveel salaris en tekengeld wilden geven. Hij kon naar Italië en België, maar door die landen heeft hij bewust een streep gezet.”

Ploegsma zegt dat je het als zaakwaarnemer niet snel goed doet. “Ik zet alle clubs voor hem op een rijtje met plussen en minnen. Joonas neemt uiteindelijk de beslissing. Als ik was gaan shoppen had ik Feyenoord om meer geld gevraagd. Maar zelfs na een technisch gesprek met ondermeer Rob Baan hebben we dat niet gedaan.”

Manager Van Geel, ex-speler van Feyenoord, vindt dat Kolkka beter nog twee jaar bij Willem II kan blijven. “Wij hebben hem ook een fantastisch contract geboden. Na die twee jaar kan hij alsnog het grote geld verdienen. Bij ons mag je falen en krijg je krediet. Kolkka heeft als typische buitenspeler iets extra's. Alleen heeft hij dat nog te weinig geëtaleerd.”

Volgens Van Geel loopt een topclub geen enkel risico met het aantrekken van de transfervrije Kolkka. “Als hij slaagt, is hij een aanwinst. Kan hij niet aarden, dan is hij goed voor de handel. Engelse en Duitse clubs voetballen met twee spitsen en twee halfspelers, een ideaal systeem voor Jonas.”

Van Geel is van mening dat Kolkka voor een centrumspits te weinig doelpunten maakt. “Bovendien heeft hij problemen met het overbruggen van grote afstanden, waardoor ik hem ook voor de halfposities niet echt geschikt vind. Maar wat is wijsheid? Marc Overmars heeft bij ons in totaal één doelpunt gemaakt. Ik zou in zijn positie waarschijnlijk ook voor het geld hebben gekozen. Hij wordt in één klap financieel onafhankelijk.”

Willem II houdt rekening met het vertrek van Henry van der Vegt. Een talentvolle middenvelder die dit seizoen door een buikspieroperatie amper aan spelen toekwam. Toch kon ook hij naar Feyenoord, maar het zou Baan niet verbazen als hij uiteindelijk door zijn zaakwaarnemer Raiola wordt ondergebracht bij een Italiaanse club. Van Geel: “Verder is er altijd sluimerende belangstelling voor Bert Konterman. Vorig seizoen ontsnapten we in de laatste wedstrijd aan de nacompetitie en toch was er veel interesse voor onze spelers. Zoals voor Hyypia, maar hij heeft getekend tot 2002.”

Willem II moet elk jaar op zoek naar vervangers. Dat doet de club niet op het toernooi om de Afrika Cup, dat momenteel wordt afgewerkt. “Hoewel wij goede ervaringen hebben met de Gambiaan Ceesay vinden wij dat Afrikaanse spelers moeite hebben zich aan te passen. Bovendien wemelt het op dat evenement van de scouts en zijn we kansloos in de concurrentieslag als er een speler opvalt. Nee, wij beperken ons tot Oost-Europa én Finland waar we goede contacten hebben. Daar zijn de spelers nog betaalbaar en beschikken ze over een goede mentaliteit”, zegt Van Geel.