VS erkennen nu fouten piloot bij kabelbaan

ROME, 7 FEBR. In een poging toenemende onrust tussen Italië en de Verenigde Staten weg te nemen heeft de Amerikaanse luchtmacht gisteren een communiqué vrijgegeven, waarin wordt erkend dat het vliegtuig dat afgelopen dinsdag een kabelbaan raakte, van zijn koers afweek en te laag vloog.

Het communiqué, dat werd vrijgegeven op de luchtmachtbasis Aviano in Italië, weerlegt opmerkingen van generaal G. Vanderlinden van de Amerikaanse luchtmacht in Italië gisteren, dat het toestel niet afweek van de koers. Volgens de Italiaanse minister van Defensie Andreatta was het toestel tien kilometer van zijn voorgeschreven route afgeweken en vloog het veel te laag.

Volgens het communiqué van de Amerikaanse luchtmacht vloog het toestel wel “binnen de zone van tien mijl” die voor laagvliegoefeningen beschikbaar is gesteld, “maar niet op de centrale lijn”. Verder stelt het communiqué dat het “inslagpunt” bij het ongeluk “ver beneden de toegestane vlieghoogte lag van 2000 voet (650 meter)”. Daarmee geeft de luchtmacht toe dat het toestel te laag zat. De kabelbaan hangt op het punt waar het vliegtuig de kabel raakte op een hoogte van ongeveer 100 meter.

Het communiqué stelt verder dat generaal Vanderlinden niet de beweringen van de Italiaanse minister van Defensie, dat het toestel te laag van zijn route afweek, heeft “willen tegenspreken”. Verder onderstreept het communiqué dat de Amerikanen het Italiaanse onderzoek naar de oorzaak van de ramp “alle medewerking” zullen geven. De VS hebben inmiddels de Italiaanse justitie alle vluchtgegevens verstrekt die door de zwarte doos van het vliegtuig zijn geregistreerd.

De Italiaanse regering is verontwaardigd over het ongeluk. (AFP, AP)

.Le petit prince a dit (Christine Pascal, 1992, Frankrijk/Tsjechië). Grote kleine film van de Zwitsers-Franse Pascal vertelt geserreerd en discreet hoe een vader (Richard Berry) zijn tienjarige dochter uit het ziekenhuis ontvoert, na de diagnose van een fatale hersentumor. Zonder veel woorden bereiden zij zich samen voor op wat hen te wachten staat en genieten van natuur, leven en geflambeerde bananen. Ned.1, 23.17-0.58u.