Trouwen vooralsnog niet; Adoptie voor homoparen ook mogelijk

DEN HAAG, 7 FEBR. Homoseksuelen en lesbiënnes kunnen voortaan in Nederland een kind adopteren. Het burgerlijk huwelijk wordt echter niet opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. Dit heeft het kabinet gisteren besloten.

Voorwaarde voor adoptie is dat “het kind niets meer van zijn oorspronkelijke ouders te verwachten heeft of zal krijgen”. De rechter zal hierover beslissen. Is adoptie onmogelijk, dan kunnen twee mensen (beiden niet de ouder van het kind) het zogenoemde gezamenlijk gezag aanvragen. De feitelijke verantwoordelijkheid voor het kind wordt dan samen gedragen.

Het kabinet maakt een uitzondering voor twee vrouwen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Krijgt een van hen een kind, bijvoorbeeld door kunstmatige inseminatie, dan krijgen beide vrouwen automatisch het gezamenlijk gezag over het kind.

Dit geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1 januari van dit jaar. Het geeft homoseksuelen met zo'n registratie nagenoeg dezelfde rechten als in een 'gewoon' huwelijk. Het kabinet wil het burgerlijk huwelijk echter niet openstellen voor paren van hetzel;fde geslacht. “Laten we eerst zien hoe het geregistreerd partnerschap zich ontwikkelt”, aldus premier Kok gisteren na afloop van de ministerraad.

Met de mogelijkheden voor adoptie volgt het kabinet de adviezen van de commissie onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar burgerlijk recht S. Kortmann. Deze commissie adviseerde staatssecretaris Schmitz (Justitie) in oktober adoptie van kinderen door homoseksuelen onder voorwaarden toe te staan.

Van de acht leden van de commissie-Kortmann keerden drie leden zich tegen openstelling van het burgerlijk huwelijk. Het kabinet volgt nu dit minderheidsstandpunt. Door het 'homohuwelijk' toe te staan zou Nederland te veel uit de pas lopen met het buitenland, menen tegenstanders.

De belangenorganisaties voor homoseksuelen, COC en de Gay Krant, hebben verheugd op het kabinetsbesluit over de adoptie gereageerd. Volgens het COC zijn “vele duizenden kinderen zo geen tweederangs burgers meer”. De organisaties keren zich echter tegen het besluit het burgerlijk huwelijk niet open te stellen. Het COC wil hierover verder met staatssecretaris Schmitz overleggen.