Sport en alcohol

FC Twente ontsloeg afgelopen week de Russische voetballer Joeri Petrov wegens herhaaldelijk drankmisbruik. Een profsporter die te diep in het glas kijkt, moet die ontslagen worden?

Co Stompé, darter: “Als iemand meermalen wordt betrapt op het gebruik van alcohol tijdens zijn werk, is het terecht dat een ontslagprocedure in werking wordt gesteld. Kijk, één of twee glaasjes op de avond voor de wedstrijd moet kunnen. Bij darten wordt op speeldagen nog wel eens een borrel genomen, maar het is niet zo dat darters dronken aan het bord verschijnen. Darten heeft wel het imago van een kroegsport, maar dat valt in werkelijkheid wel mee. Je ziet nooit iemand laveloos gooien. Mocht dat toch gebeuren dan moeten ze zo iemand gelijk een jaar schorsen.”

Tjeerd de Vries, sportarts van het sportmedisch centrum Papendal: “In een arbeidscontract staan bepaalde regels. Als die herhaaldelijk worden overtreden, is het niet meer dan logisch dat ontslag volgt. Alcohol in combinatie met sport is niet zonder risico's. Je reageert minder snel en het coördinatievermogen gaat achteruit. Daardoor loopt een speler, vooral bij fysieke sporten, meer kans op blessures.

Trouwens: alcoholgebruik is in zijn algemeenheid slecht voor de gezondheid. Of het nu een biljarter of een Formule I-coureur is, veel alcohol is nadelig. Een borrel op de avond voor een wedstrijd kan wel, maar ik zou het niet adviseren.” Marc Delissen, voormalig hockey-international: “Als ik merk dat een speler van mijn ploeg met drank op in het veld staat, hebben ze aan mij een slechte. Dat kun je niet maken ten opzichte van je team. Het is niet meer dan logisch dat sporters die laveloos op hun werk verschijnen, worden uitgesloten. Ik kan het ook niet maken om op mijn werk dronken achter het bureau te gaan zitten. Hockeyers staan er bekend om dat ze wel een borrel lusten, maar dat is een verzonnen verhaal. Na de wedstrijden wordt er wel eens een biertje gedronken, maar dat is bij de meeste sporten zo. Tegenwoordig drink ik na wedstrijden niks meer. Met het derde van mijn club speel ik al op elf uur op zondagmorgen. Om dan al om half één met drinken te beginnen is me wat te vroeg.”

Marc Jansen, Rusland-deskundige aan het Oost-Europa Instituut te Amsterdam: “Ik heb geen oordeel of het goed of slecht is. Dat is een zaak tussen trainer en speler. Ik kan me wel voorstellen dat iemand wordt ontslagen als hij zich een aantal keren heeft zitten bezatten. Als ik dronken college sta te geven, is het normaal dat collega's daar wat van zeggen. Of het gedrag van Petrov met zijn Russische afkomst te maken heeft? Het zou kunnen, maar niet iedere Rus zit elke dag aan de fles. Als Russen drinken is het vaak wel met grote hoeveelheden. Dat patroon zie je in die cultuur, maar nogmaals je kan niet zeggen: hij is een Rus, dus hij drinkt veel.”

Co Adriaanse, voetbaltrainer van Willem II: “Ontslag na alcoholmisbruik is terecht en wel om de volgende redenen. Ten eerste past drank niet bij topsport. Het gebruik ervan is in tegenspraak met het optimaal in conditie brengen van je lichaan. Ook heeft een speler zich te houden aan de gedragscode binnen een groep. Als trainer kun je geen uitzonderingsposities toestaan. Een speler die bij mij op de training verschijnt met een drankkegel kan gelijk vertrekken. Gebeurt het daarna vaker, dan volgt ontslag. Ten derde heeft een profsporter een voorbeeldfunctie naar supporters en sponsoren.”

Jan Twigt, algemeen secretaris van de Algemene Nederlandse Drankbestrijders Organisatie: “Sport en alcohol zijn vijanden. Privé mag je best eens wat gebruiken, als je kort daarna maar niet gaat werken, sporten of autorijden, want alcohol beïnvloedt je prestaties. Dat Petrov nu door Twente is ontslagen gaat ver, maar waarschijnlijk heeft er veel meer gespeeld. Als dat inderdaad zo is, dan is ontslag op zijn plaats.”

    • Johan Stobbe