Spelen openen met rituelen

NAGANO, 7 FEBR. In een ingetogen sfeer van Japanse traditie en cultuur zijn vanmorgen in Nagano op officiële wijze de Winterspelen geopend. Zonder de rond olympische ouvertures bijna gebruikelijk geworden kermisattracties, waren vijftigduizend toeschouwers en 2.500 sporters in het Minami Park-stadion getuige van de plechtigheid. Na een demonstratie van Japanse rituelen verklaarde keizer Akihito de Spelen voor geopend.

Gedurende de komende twee weken zullen de laatste Winterspelen van deze eeuw in het teken moeten staan van vrede, hoop en respect. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, greep het vijftigjarig bestaan van de Verenigde Naties aan om alle landen in de wereld op te roepen bestaande conflicten op te lossen. Sportiviteit, vriendschap en vrede moeten de boventoon voeren. Hij sprak de wens uit dat de geest van deze Spelen een voorbeeld zullen zijn voor de hele mensheid.

De demonstratie van Japanse rituelen diende als bron van inspiratie. De plechtigheid begon met het luiden van de grote klokken in de Zenkoji-tempel. Via televisie en grote videoschermen kon bijna de hele wereld getuige zijn van de boeddhistische ceremonie.

Na de intocht van een legertje sumoworstelaars verdreef de reusachtige sumo-kampioen Akebono de boze geesten met een paar stampen van zijn grote voeten. Sumoworstelaars in kimono gingen vervolgens de deelnemende 72 naties vooraf tijdens de intocht. Voor de 23 sporters tellende Nederlandse ploeg droeg schaatsster Carla Zijlstra de vlag.

De olympische fakkel werd binnengebracht door Chris Moon, die bij een ontploffing van een landmijn een deel van zijn rechterhand en zijn rechter been verloor. De Engelsman slaagde er ondanks protheses in de marathon van Londen te lopen.

Koren in Berlijn, Sydney, Peking, New York en Kaapstad, zongen met elkaar verbonden door een satelliet ten slotte Beethovens Ode an die Freude.