Rembrandthuis overweegt claim bij advocaat

AMSTERDAM, 7 FEBR. Het museum het Rembrandthuis in Amsterdam overweegt een schadeclaim in te dienen bij advocaat mr. V.K. Begin deze week nam het Openbaar Ministerie drie uit het Rembrandthuis gestolen schilderijen in beslag op het kantoor van de advocaat. Aangezien de werken zijn beschadigd, bekijkt het museum nu of K. voor de schade kan opdraaien.

Het OM haalde de doeken uit het kantoor van K. in Amsterdam. Justitie verdenkt de advocaat van heling van de in 1994 uit het Rembrandthuis gestolen doeken. K. verdedigt zich door te zeggen dat hij voor een cliënt wilde bemiddelen in de teruggave van de drie gestolen schilderijen.

De doeken, De bewening van Abel en De kruisiging van Christus van Lastman en Man met baard van een onbekende navolger, zouden door een cliënt van de Amsterdamse advocaat voor een kwart miljoen gulden zijn gekocht. K. bood in opdracht van de 'zware crimineel' de schilderijen voor dezelfde prijs aan het Rembrandthuis te koop aan. De schilderijen zijn inmiddels weer terug in het Rembrandthuis. Zij staan nu nog in het depot, maar zullen volgens de directeur van het Rembrandthuis zo spoedig mogelijk weer worden opgehangen. (ANP)