Regels privéklinieken

DEN HAAG, 7 FEBR. Privéklinieken hebben voortaan een vergunning nodig om hun werk te verrichten. Het kabinet heeft dit gisteren bepaald. Een belangrijke voorwaarde voor een vergunning is dat de privékliniek samenwerkt met één of meer ziekenhuizen.

Minister Borst (Volksgezondheid) hoopt met dit stelsel van vergunningen een wildgroei aan privéklinieken tegen te gaan. De klinieken werken nu nog zonder vergunning. Bestaande particuliere behandelcentra krijgen van het kabinet een jaar de tijd om een vergunning aan te vragen. Ze zullen onder de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV) gaan vallen.

Drie Amsterdamse ziekenhuizen kondigde onlangs aan te willen samenwerken met een particuliere oogkliniek. De artsen in deze kliniek zouden specifieke operaties en kleine ingrepen van de Amsterdamse ziekenhuizen moeten overnemen. Minister Borst heeft instemmend gereageerd op het initiatief.

De bewindsvrouw heeft gemengde gevoelens over privéklinieken. Ze hekelt het ontbreken van een vergunning al lange tijd, maar weigerde de klinieken te verbieden. De klinieken kunnen volgens Borst de ziekenhuizen “alert” houden. Bovendien kunnen privéklinieken de lange wachttijden voor bijvoorbeeld oogheelkundige en orthopedische ingrepen beperken.

Nederland telt vijftig privéklinieken. Het betreft vooral cosmetische chirurgie als het wegzuigen van vet, correcties aan kin en oren, facelifts en borstvergrotingen.