ONBEPERKT ETEN BIJ 74

Het echte onbezorgde genieten van veel en lekker en verboden eten begint bij 65+. Als je eenmaal die leeftijd hebt bereikt kun je beginnen met eten waar je zin in hebt. Ben je eenmaal 74, dan mag je je onbeperkt volstoppen met wat je maar wilt. Deze mededelingen zijn afkomstig uit de New England Journal of Medicine, dat meldt dat overgewicht helemaal niet zo erg en dodelijk is als we denken en als ons wordt voorgehouden. Calorieën tellen is onzin.

De kans om dood te gaan aan te veel vet is relatief klein en wordt steeds minder naarmate we ouder worden. Er zijn voedingsdeskundigen die zeggen dat afvallen zonde is van de tijd en energie. In een film van Woody Allen komt iemand voor die na enkele eeuwen ontwaakt en de dokters vertelt dat hij in zijn natuurvoedingswinkel heel veel gezonde bruine rijst en linzen heeft verkocht. Waarop de doktoren hem meedelen dat het echte geheim van een gezond leven inmiddels is ontdekt: het eten van roomijs en Marsen en Nutsen.

We zijn bezig in de richting van deze filmdroom op te schuiven. Lees het volgende verwarrende bericht: mensen die speciale vetarme produkten eten lopen de kans uiteindelijk toch weer dikker te worden omdat hun lichaam gebrek krijgt aan natuurlijke oliën die voor verbranding c.q. afvallen zorgen. Speciaal 'afvalvoedsel' moet worden afgeschaft. Het is veel beter producten te kopen die de juiste natuurlijke oliën met goedgekeurde vetzuren bevatten. Het prettige van deze voortdurende stroom van ontdekkingen en adviezen is, dat er altijd wel een dokter/vermageringsgoeroe/vetexpert te vinden is die bij je levensstijl past.

Een recept voor een voluptueus nagerecht, dat een beetje is afgekeken van het lekkere Macademia Nut Brittle-ijs van de firma Häagen Dasz. Koop een goede kwaliteit roomijs en maak de brittle zelf. Eventueel kan aan dit nagerecht ook nog wat fijngehakte, onherkenbaar geworden Mars of Nuts worden toegevoegd.

De brittle wordt als volgt gemaakt: doe de ongezouten, gepelde, ontvelde en grofgehakte noten met de suiker en het water in een pan met een dikke bodem. Zet de pan op een middelmatig vuur. De suiker karamelliseert en wordt langzaam geel-bruin. Niet roeren! Giet het mengsel op een bakblik dat heel dun met olie is ingesmeerd. Maak er liever niet één grote plak van, maar giet hier en daar een plasje. Dan is de hard geworden brittle makkelijker van de bakplaat los te krijgen. Hak de brittle in kleine stukjes, die in een koektrommel kunnen worden bewaard. Schep een bol ijs op elk bord en strooi er brittle en eventueel kruimels Nuts, Mars of een soortgelijke reuzenbonbon over. Uiteraard kan de brittle ook met één soort noot worden gemaakt.

200 gram grofgehakte noten: macademia, pecan, pistache, hazelnoten, amandelen enz.

200 gram fijne suiker

8 eetlepels water