Moord op vice-premier Bosnië opgelost

SARAJEVO, 7 FEBR. De politie van Sarajevo heeft gisteren een Bosnische Serviër aangehouden op verdenking van moord op vice-premier Hakija TurajliEÉc op 8 januari 1994. De verdachte, Goran VasiEÉc, zal in Sarajevo worden berecht.

TuraljiEÉc werd doodgeschoten terwijl hij in een pantservoertuig van de Verenigde Naties zat, onder bescherming van Franse VN-militairen. Het voertuig werd angehouden bij een controlepost vn de Bosnsiche serviërs die eisten dat de deur werd geopend. De Fransen weigerde dat urenlang, maar gaven uiteindelijk toe. TuraljiEÉc werd vervolgens over de schouder van een Franse offcier doodgeschoten. De moord leidde tot internationale kritiek op de VN-vredesmacht omdat die er niet in was geslaagd de aanslag te verhinderen. Uit wraak voor de arrestatie van VasiEÉc en diens zwager nam een groep Serviërs enkele moslims in gijzeling, aldus een woordvoerder van de Verenigde Naties, maar de meesten zouden inmiddels weer vrij zijn. De internationale politiemacht (ITPF) sprak over “een zeer gespannen sitiatie”. (AP)