Laatste wens van jeugdige fan van Star Trek gaat in vervulling; Per satelliet naar het ruimtegraf

Danny van der Hoek, een Star Trek-fan, wordt maandag de eerste Nederlander die per satelliet een ruimtegraf krijgt. De hightech asbestemming voor ruimtevaartfanaten: 'We have lift-off!'

ROTTERDAM, 7 FEBR. Vanuit de Verenigde Staten zijn een trechtertje, een schepje en een speciaal containertje naar Rotterdam gestuurd. Daarmee konden de nabestaanden van Danny van der Hoek 15 gram van zijn as scheiden. Toen is die as per PTT-post naar Lompoc, Californië gezonden en in een satelliet geplaatst. Aanstaande maandag krijgt zo de eerste Nederlander een ruimtegraf. Gisteren vertrokken zijn moeder, oom broertje en vriendin naar de VS om “Danny's Star Trek”, zoals zij het noemen, mee te maken.

Danny van der Hoek uit Rotterdam pleegde op 17 september vorig jaar op 15-jarige leeftijd zelfmoord. Volkomen onverwacht voor zijn familie, een briefje liet hij niet achter.

Eenzaam leek hij niet, Danny maakte deel uit van een hecht en ernstig groepje vrienden. Volgens zijn oom Karl-Heinz van Hardeveld spraken ze vaak “over onderwerpen waarover je pas geacht wordt na te denken als je echt volwassen bent”. Met name over hoe samen te leven “zonder elkaar de hersens in te slaan”, in de woorden van Danny. Daarom ook was hij fan van de Amerikaanse sciencefiction televisieserie Star Trek - waar het goede wint.

Een half jaar eerder las Danny van der Hoek over de eerste ruimtebegrafenis, met de lancering van een satelliet vanaf de Canarische eilanden. De as van 23 Amerikaanse mannen ging toen in capsules mee. Lsd-goeroe Timothy Leary kreeg zo een ruimtegraf. En Gene Roddenberry, het brein achter de sciencefiction serie Star Trek. “Dat wil ik ook, als mij iets overkomt” had Danny toen gezegd. Dus besloot zijn oom op de avond van zijn dood een actie te beginnen. Karl-Heinz van Hardeveld was net als Danny lid van de Star Trek-fanclub.

De ruimtebegrafenisondernemer heet Celestis en opent zijn Web-site op Internet blij met “We have lift-off!”. Voor 4.800 dollar is voor iedereen een ruimtegraf te koop. De eerste gelanceerden staan nu met een vrolijke foto en een liefdevol biografietje op de Internet-site. Er was een straaljagerpiloot bij, een vrachtwagenchauffeur en een 'modelvader', tevens vertegenwoordiger in antivriesgasleidingen.

De volgende lancering, na die van aanstaande maandag, is in mei gepland. “Get your immediate access to space by joining today”, aldus de homepage. Dat kan met aanbetalingen vanaf 10 dollar per maand. Zolang Celestis-leden nog niet tot as zijn weergekeerd, kunnen ze hun naam en een boodschap op microfiche laten zetten. Die gaat dan tot hun dood alvast per capsule met iedere Celestis-lancering mee.

Eind jaren tachtig ging in Amerika de zogenoemde Celestis Group ten onder in tal van rechtszaken, aangespannen door mensen die 4.000 dollar hadden betaald voor een ruimtegraf. Celestis Group wilde zelf een raket bouwen om deze, gevuld met as, de ruimte in te schieten. Maar de benodigde 5.000 mensen die voor dat project 4.000 dollar per persoon zouden betalen, werden niet gevonden.

De student Chan Tysor ontdekte een paar jaar later een andere manier. In satellieten bleek vaak ruimte over te zijn, dus sloot hij een deal met Orbital Science Corporation. Dat bedrijf lanceert de satellieten en wilde wel ruimte voor capsules met as verhuren. Omdat Celestis “hemels” betekent, besloot Tysor de oude naam voor zijn project te handhaven.

Via Internet-contacten met Star Trek- en andere ruimtevaartfans vond Karl-Heinz van Hardeveld (33) Celestis. Om geld in te zamelen opende hij 'Danny's homepage' op Internet en 'Danny's infolijn' per telefoon. Iedereen kon donateur worden van “Danny's laatste reis”. Vijftienduizend gulden moest worden ingezameld voor de lancering en de vliegtickets voor familieleden. Mocht een groter bedrag worden ingezameld, dan zou dat naar een stichting gaan die ouders van overleden kinderen steunt. Vorige week was pas een derde van het bedrag bijeen, totdat zich een anonieme donateur meldde. Deze heeft het ontbrekende bedrag, ruim 9 duizend gulden, bijgelegd.

Maandag wordt de as van in totaal 28 personen, onder wie twee echtparen, gelanceerd. Hun nabestaanden wonen de lancering bij en krijgen daarvan een video-opname. Vandaag worden ze rondgeleid over de basis.

De weersatelliet zal zes jaar lang rond de aarde zweven. Bij terugkeer in de dampkring verdampt de satelliet als een meteoriet met een laatste lichtflits. Celestis geeft garantie tot de eerste baan om de aarde is voltooid.

Internet: www.danny.knoware.nl

    • Margriet Oostveen