'JOB SHADOW DAY' BRENGT SCHOLIEREN BIJ BEDRIJVEN

Soms helpt de arbeidsmarkt waar geen PR leek te helpen. Sinds een half jaar staan de kranten en billboards vol met advertenties 'IT'ers gevraagd', en hey presto: vorige week meldde het CBS dat het aantal eerstejaars bij de Technische Universiteiten voor het eerst sinds 1991 is gestegen - over de hele linie, maar vooral bij informatica.

In de Verenigde Staten zijn momenteel 346.000 vacante functies in de computer-branche. En voor de komende tien jaar zijn er naar verwachting 1,3 miljoen nieuwe IT'ers nodig. En dus maken de verantwoordelijke autoriteiten zich zorgen over het 'foute' imago van computers en techniek bij de jeugd - ook al geldt spelen met Internet en computerspelletjes vaak als cool. “We moeten af van het verpeste nerd-imago dat om ons heen hangt”, zegt Lauren Brownstein van de Information Technology Association of America (ITAA). Daarom ook heeft Microsoft een grote wervingscampagne Skills 2000 opgezet waarvoor het onder meer een 'MTV'-achtige video naar alle Amerikaanse middelbare scholen stuurt in de hoop zo het imago van 'de programmeur' te verbeteren.

Aan het contact tussen bedrijven en scholen wordt de laatste jaren in de VS hard gewerkt. In 1994 nam het congres de School-to-Work Opportunities Act aan en mede als gevolg daarvan werd afgelopen maandag de eerste National Groundhog Job Shadow Day gehouden. Op de dag dat traditioneel in de VS de groundhog (een bosmarmot) geacht wordt zijn holletje te verlaten, bezochten meer dan 125.000 middelbare scholieren bedrijven bij hen in de buurt om kennis te maken met de praktijk van het bedrijfsleven. Het aantal bezoekende scholieren was een kwart hoger dan verwacht. In Nederland organiseert een aantal scholen op lokaal niveau vergelijkbare 'stages van een dag' om hun leerlingen te helpen bij hun keuze voor een vervolgopleiding.

Overigens hebben in de VS niet alle computerbedrijven last van een negatief imago. Onlangs had het computerbedrijf Play Inc. veel succes met de personeelsadvertentie 'We're looking for a few good nerds'.

De website van Groundhog Job Shadow Day '98 is www.jobshadow.org.