Inflatie EU onder de 2 procent

BRUSSEL, 7 FEBR. De gemiddelde inflatie in de Europese Unie is vorig jaar gezakt tot onder de 2 procent. Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, maakte gisteren bekend dat het inflatiepercentage over 1997 op 1,7 is uitgekomen, tegen 2,4 in 1996.

Griekenland was weer eens het Europese buitenbeentje met een geldontwaarding van 5,4 procent. Daarmee voldoet het als enige EU-land niet aan het inflatievereiste voor deelname aan de EMU, de Economische en Monetaire Unie. Om aan de EMU te kunnen meedoen, dient onder meer de inflatie onder het gemiddelde van de drie laagste percentages (plus daarbij geteld 1,5 procent) te liggen. De landen met de laagste inflatie waren vorig jaar Oostenrijk, Ierland en Finland, alles drie met 1,2 procent. Het “toelatingspercentage” ligt derhalve op 2,7 procent.

In Nederland bedroeg het inflatiecijfer vorige maand op jaarbasis 1,8 procent tegen 2,3 procent in dezelfde maand in 1997. Het CBS kan niet zeggen of de lagere Nederlandse geldontwaarding van vorige maand een incident is of een periode van minder inflatie inluidt. (AFP, Reuters)