Het Communistisch Manifest is na anderhalve eeuw nog springlevend; De wederopstandingvan Karl Marx

Het communisme mag dood zijn, de geest van Karl Marx waart nog rond. Deze maand is het anderhalve eeuw geleden dat Marx en Engels hun opruiende Communistisch Manifest publiceerden. Dit 'van woede zinderend pamflet' (oud- communist Gijs Schreuders) roept nog altijd gepassioneerde reacties op.

Van oud-VVD- minister Arie Pais bijvoorbeeld, die de klassenstrijd beschouwt als 'een late echo van het bijbelse gevecht tussen de zonen der duisternis en de kinderen van het licht'.

Econoom Arnold Heertje waarschuwt, Marx indachtig, een tweede kabinet-Kok voor de 'explosieve dynamiek' in de samenleving, zijn vakgenoot Rick van der Ploeg ziet in het opkomende volkskapitalisme het ongelijk van Marx. Maar voor communist Wil van der Klift kunnen de wetenschappelijke inzichten in het Manifest nog wel een halve eeuw mee. John Cassidy van het Amerikaanse blad The New Yorker zet Marx juist neer als de historicus die toen al een blauwdruk gaf van het kapitalisme van ons fin de siècle. Marx en zijn Manifest opnieuw gewogen.