Gronings afspel

Het scheelde maar een haar of Bert Kranenborg en Jaap Stomphorst hadden zich afgelopen weekeinde kunnen laten kronen als de nieuwe parenkampioenen van Nederland. Hun achterstand op de winnaars van de Meesterklasse paren, Gert-Jan Paulissen en Erik Oltmans uit Amsterdam, bedroeg een fractie van een procent; zegge en schrijven een luttele overslag. Kranenborg en Stomphorst vormen de voorhoede van een nieuwe lichting Gronings bridgetalent. Op de derde plaats eindigde eveneens een paar uit Groningen: Sjoerd Zandvoort en Ivo Beijl.

Groningen als bridgestad is bezig aan een onweerstaanbare opmars. Volgend seizoen doen op een totaal van tien, twee teams uit de stad mee aan de Meesterklasse viertallencompetitie. En het sterpaar uit Groningen, de voormalige wereldkampioenen Piet Jansen en Jan Westerhof, zullen voor het Amsterdamse Hok hun landstitel verdedigen. Derhalve deze tip aan de competitieleiders van de bridgebond: werk een centraal (-competitie) weekend nou eens in Groningen af. De belangstelling in het hoge noorden zal ongetwijfeld enorm zijn. U ziet zo een staaltje geslepen Gronings afspel, maar eerst een biedprobleem uit de MK paren. U heeft in handen SchoppenB92 Harten8543 Ruiten42 KlaverH987. Rechts gever, allen kwetsbaar. Pas-pas, links 1Harten, partner 3Schoppen, rechts 4Harten. Doet u iets en zo ja wat?

Nu een 'Gronings handje' afkomstig uit de MK paren: West gever Noord Allen kw. Schoppen A82 Harten V7 Ruiten V74 Klaver HV1052 West Oost Schoppen H4 Schoppen VB753 Harten H92 Harten B1065 Ruiten AH1062 Ruiten 983 Klaver A98 Klaver 7 Zuid Schoppen 1096 Harten A843 Ruiten B5 Klaver B643 West Noord Oost Zuid

Stomphorst Kranenborg

1Ruiten pas 1Schoppen pas

2SA pas 3Klaver pas

3Schoppen pas pas pas Toen west op het 3Klaver vraagbod met 3Schoppen een vijfkaart ruiten aanbood, besloot oost wijselijk tot pas. Zuid startte met Schoppen10 voor het aas van noord, die naar KlaverH switchtte voor het aas. De leider speelde SchoppenH en vervolgde met een kleine ruiten, die noord met de vrouw voornam. De volgende klaveren werd getroefd, waarna de uitstaande troeven werden getrokken. De leider, Bert Kranenborg, kon nu tien slagen maken als hij maar de goede hartenbeslissing zou nemen. Kranenborg, die al veel punten bij noord had gezien, trok, vanwege noords stilzwijgen, terecht de conclusie dat HartenA dan maar bij zuid moest zitten. Hij speelde daarom harten naar de heer. Plus 170 leverde OW een score van tachtig procent op.

Terug naar het biedprobleem. Gert-Jan Paulissen bood geïnspireerd 4Schoppen. De beloning voor de latere kampioen was riant, toen 4Schoppen werd gedoubleerd en met een overslag werd gemaakt voor 990 punten: Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen H7 Harten AV1062 Ruiten V83 Klaver 654 West Oost Schoppen B92 Schoppen AV10863 Harten 8543 Harten - Ruiten 42 Ruiten B75 Klaver H987 Klaver AVB10 Zuid Schoppen 54 Harten HB97 Ruiten AH1096 Klaver 32