Grolsch: volgende week vestigingsplaats bekend

ENSCHEDE/GROENLO, 7 FEBR. De spanning in het oosten van het land loopt op. Bierbrouwer Grolsch maakt volgende week bekend waar hij zich zal vestigen. De raad van commissarissen neemt woensdag een besluit over de toekomstige vestigingsplaats.

Donderdag licht het bedrijf de aandeelhouders, het 1000 man sterke personeel en de pers in. Grolsch presenteert die dag ook de voorlopige jaarcijfers onder leiding van de nieuwe, uit België afkomstige, bestuursvoorzitter Jacques Troch.

Het bedrijf heeft nu twee brouwerijen; in Groenlo en Enschede. Het wil efficiënter werken en bestudeerde de afgelopen maanden verschillende scenario's. Zo is bekeken of de twee brouwerijen samengevoegd moesten worden op één plek. Handhaving van de huidige situatie was ook een optie, terwijl de brouwer de bouw van een geheel nieuwe brouwerij ergens in het oosten van het land eveneens onder de loep nam.

De steden Groenlo, de bakermat van Grolsch, en Enschede kijken samen met de provincies Gelderland en Overijssel met veel spanning naar het besluit uit. Beide provincies hebben er volgens ingewijden miljoenen guldens voor over om de brouwer voor hun gebied te behouden. Groenlo bezit de kleinste Grolsch-brouwerij met tweehonderd werknemers. Enschede is duidelijk groter met 575 mensen.

Overijssel lijkt de beste papieren te hebben omdat de regio Twente recht heeft op subsidiegeld uit Brussel. Daarentegen bestaan er tussen Groenlo en Grolsch historische banden en bezit de Gelderse gemeente meer expansieruimte. (ANP)