Clinton piekert er niet over af te treden

WASHINGTON, 7 FEBR. President Clinton zegt dat hij er niet over piekert om af te treden. De spanning tussen het Witte Huis en onafhankelijke aanklager Kenneth Starr is gisteren hoog opgelopen.

Tijdens zijn gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Blair, die dezer dagen een bezoek aan Washington brengt, werd Clinton herhaaldelijk gevraagd naar zijn veronderstelde verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky. Met een beroep op het lopende onderzoek ging hij niet in op aantijgingen dat hij Lewinsky heeft aangespoord om onder ede over de affaire te liegen, en dat hij mogelijk ook zelf meineed heeft gepleegd.

Maar hij antwoordde wel toen hem gevraagd werd of alle vragen over zijn persoonlijke leven, “die pijnlijk moeten zijn voor u en uw familie”, hem nooit op de gedachte hebben gebracht dat het de moeite niet meer waard is, en of hij niet overweegt om af te treden. “Nooit”, antwoordde de president resoluut. “Ik ben gekozen om dit werk te doen. Ik zou nooit weglopen van de mensen van dit land en het vertrouwen dat ze me geschonken hebben”.

Maar pas na een lange stilte antwoordde Clinton op de vraag of hij iets wilde zeggen tegen Monica Lewinsky, “wier leven door het schandaal voorgoed veranderd is”. “Die is goed”, zei de president ernstig. “Die is goed, maar ik blijf toch maar bij mijn standpunt dat ik nu geen commentaar geef”.

Clinton reageerde ook op een bericht in The New York Times dat zijn persoonlijke secretaresse, Betty Currie, voor een grand jury een belastende getuigenis over hem zou hebben afgelegd. Volgens het artikel heeft Clinton zijn secretaresse aangemoedigd om haar herinneringen over zijn ontmoetingen met Lewinsky bij te stellen.

Clinton zei op de persconferentie dat hij blij was met de verklaring van Curries advocaat, die het bericht tegensprak dat de president Curries geheugen zou hebben willen beïnvloeden. De advocaat toonde zich niettemin verontwaardigd dat er kennelijk iemand informatie uit de geheime zitting van de grand jury had laten uitlekken.

Een van Clintons advocaten, David Kendall, kondigde gistermiddag aan dat hij een formele klacht tegen aanklager Starr zal indienen voor de “vloed van illegaal gelekte informatie”. Ook Lewinsky's advocaat William Ginsburg beklaagde zich gisteren over Starr. Volgens Ginsburg heeft hij begin deze week een overeenkomst met Starr gesloten, waarbij Lewinsky volledige immuniteit van rechtsvervolging zou krijgen, en weigert Starr dat akkoord nu na te komen. Starr ontkent dat er een akkoord is gesloten.