Bij indoor-hoogspringgala; Pennings stelt record Wielart stuk scherper

ROTTERDAM, 7 FEBR. Wilbert Pennings heeft gisteravond tijdens een gala in Wuppertal het achttien jaar oude Nederlands indoorrecord hoogspringen van Ruud Wielart met twee centimeter verbeterd en op 2 meter en 28 centimeter gebracht. De 22-jarige Tilburger werd daarmee zesde in de sterk bezette wedstrijd, die de Australische winnaar Timothy Forsyth met 2,32 meter de beste jaarprestatie opleverde.

Op 3 januari van dit jaar toonde Pennings in Gent aan dat hij een rijzende ster is op het hoogspringen. Toen evenaarde hij met 2,26 meter het record van de Haarlemmer Ruud Wielart, die deze prestatie al op 17 februari 1980 in Rotterdam leverde. De Brabantse pupil van coach Jeroen Bosch was daarmee al vroegtijdig verzekerd van een plaats in de ploeg voor de EK op overdekte banen eind deze maand in Valencia.

Ook voldeed hij al aan de richthoogte van 2,27 m voor de EK in de openlucht in augustus in Boedapest. Hij is de tweede Nederlandse atleet, die al zo vroeg een 'dubbelslag' voor beide EK's heeft gemaakt. Op 11 januari slaagde polsstokhoogspringster Monique de Wilt, die toevallig net als Pennings in Delft studeert, daar met een nationaal indoorrecord van 4,11 meter in.

Pennings, die wil afstuderen op lucht- en ruimtevaart, toonde zich uitermate tevreden: “Ik haalde de 2,28 meter in mijn eerste poging. Daarna probeerde ik nog 2,30 meter te springen, maar dat lukte niet. Ik ben vooral blij met het feit dat ik me nu ook al waar heb gemaakt voor de EK in de openlucht.” Het eveneens stokoude buitenrecord van Wielart (2,28 m sinds 1 september 1979) wordt nu het volgende doel van Pennings. Dat wil hij bereiken in de zomermaanden.

In Bielefeld faalde polsstokhoogspringer Laurens Looije drie keer op 5,60 meter, de richthoogte voor de EK indoor. De 25-jarige Zoetermeerder kwam niet hoger dan 5,50 meter, eveneens tien centimeter onder het nationale record van Rens Blom. Verspringster Sharon Jaklofsky deed in de Duitse stad drie ongeldige pogingen. Ook zij dient zich nog te kwalificeren voor Valencia.

De IJslandse Vala Flosadottir heeft tijdens die atletiekwedstrijden in Bielefeld het wereldrecord polsstokhoogspringen voor vrouwen op 4 meter en 42 centimeter gebracht. Dat was één centimeter hoger dan de Tsjechische Daniela Bartova twee dagen geleden in Erfurt sprong.

Daniel Komen heeft gisteravond bij indoorwedstrijden in Boedapest het wereldrecord op de incourante 3000 meter verbeterd. De Keniaanse atleet liep de afstand in 7 minuten en 24,90 seconden. Hij verbeterde de oude toptijd van Haile Gebreselassie met meer dan een seconde. De Ethiopiër kwam op 25 januari in Stuttgart tot 7.26,14.