Azië-fondsen komen uit het dal

De beleggingsfondsen die zich op het Verre Oosten richten, hebben eindelijk tijd om hun wonden te likken. In de afgelopen maand slaagde meer dan de helft erin om een positief rendement te boeken. Van de zeventien Azië-fondsen die onderzoeksbureau Iris in het maandelijkse overzicht behandelt, hebben tien fondsen een positief rendement geboekt.

Over januari behaalde het Robeco-fonds Zelfselect Japan zelfs een rendement van 12,5 procent. Zelfselect Hongkong, eveneens van Robeco, was hekkensluiter met een negatief resultaat van 10,5 procent.

Januari heeft de verliezen van het afgelopen jaar vanzelfsprekend niet goed kunnen maken. Over de laatste twaalf maanden zijn slechts vier van de 17 Azië-fondsen erin geslaagd om een positief rendement te halen. Het Transpacific Fund van ABN Amro boekte ondanks alle onrust een rendement van ruim 10 procent. Grootste slachtoffer van de crisis is het Robecofonds Zelfselect Maleisië. Van elke gulden die er vorig jaar is ingestoken zijn nauwelijks meer dan drie dubbeltjes over.

Ook de index van Morgan Stanley Capital International (MSCI) geeft aan dat de Azië-fondsen in rustiger vaarwater zijn gekomen. Het gemiddelde rendement bedroeg 7,5 procent, tegen een negatief rendement van 3,7 procent over de laatste twaalf maanden.

De aandelenfondsen die zich uitsluitend op Europa richten zorgen nog altijd voor de beste resultaten. Het Robecofonds Zelfselect Zwitserland behaalde over de afgelopen maand een rendement van 7,8 procent. In vergelijking met een jaar eerder zijn de beleggingen 63 procent meer waard geworden.

Met dit resultaat wordt de MSCI-index (44,5 procent) ruim verslagen. Zes van de negen Europese fondsen lukt het niet om de index te halen. Het Europe Growth Fund komt zelfs niet verder dan een rendement van 18,5 procent.

De Nederlandse aandelenfondsen slagen er ook niet goed in om de index (45,9 procent) te halen. Enige uitzondering is het Orange Midcap Fund van Kempen & Co dat over de laatste twaalf maanden een rendement van ruim 46 procent heeft behaald. Het Orange Fund van dezelfde vermogensbeheerder doet het met een rendement van 29 procent minder goed.