'Azië-effect' nog gering; Aantal banen in VS neemt sterk toe

NEW YORK, 7 FEBR. De banengroei in de Verenigde Staten bedroeg vorige maand 358.000. Het werkloosheidspercentage bleef staan op 4,7. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt.

De banengroei was aanzienlijk groter dan verwacht. Analisten hielden rekening met een groei van gemiddeld ongeveer 200.000, mede door het Azië-effect. Enigszins zorgwekkend was de stijging van het gemiddelde uurloon met 4 dollarcent in januari, hoewel het cijfer voor december naar beneden werd bijgesteld. Economen gaan opnieuw achter hun rekentafels zitten om te zien wanneer de groeivertraging in de VS als gevolg van de Azië-crisis nu zal optreden. “Tenzij we spoedig een daling van de banengroei zien,”, aldus Cheryl Katz, econoom bij zakenbank Merrill Lynch, in een verklaring, “is het economisch momentum sterker dan eerder werd aangenomen.”

Veel economen zijn verrast door het banengroeicijfer, al blijft de mening overheersen dat het Azië-effect nu gewoon iets later doorwerkt in de Amerikaanse economie. Hoewel de exporten naar Azië slechts drie procent van het Amerikaanse bruto binnenlands produkt uitmaken, zal de druk op winstmarges voor Amerikaanse ondernemingen in binnen- en buitenland toenemen, mede door de hoge dollarkoers.

“Het cijfer van 358.000 is zeker een verrassing”, aldus Bob Mellman, econoom bij J.P. Morgan. “Wij mikten op een banengroei van 225.000. Met deze groei is het mogelijk dat de stijging van het bruto binnenlands product over het eerste kwartaal uitkomt op 3,5 procent op jaarbasis.” Mellman verwacht dat de groei in het tweede kwartaal afneemt en dat de gevolgen van de Azië-crisis in de zomer zichtbaar worden.

“Het tweede halfjaar zal dan de echte groeivertraging laten zien”, aldus Mellman. “Dat is nu nog echt niet in zicht. Zelfs de industriëleproductiesector kreeg er in januari 43.000 banen bij. Dat is ongekend hoog.” Volgens Mellman worden de Amerikaanse consumentenbestedingen, die tweederde van het bbp voor hun rekening nemen, geholpen door de lage rente, de relatief krachtige dollar en de lage olieprijs.

De Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kan zich wat betreft de rentes voorlopig afzijdig houden. Sommige economen voorspelden eerder deze week dat in mei de geldmarktrente wellicht zou worden verlaagd ter stimulering van de economie maar dat is nu onwaarschijnlijker geworden. Mellman:“De Fed is blij met hoe de economie er nu voor staat en zal voorlopig met de handen over elkaar blijven toezien hoe dit zich ontwikkelt.” De beurs in Wall Street reageerde gisteren met records voor veel aandelen. Het Dow Jones gemiddelde voor industriële fondsen steeg met 72.24 punten _ 0.89 procent _ tot 8,189.49.

    • Lucas Ligtenberg