Amerikaan schaatst 'Bagdad' in verplichte kür

NAGANO, 7 FEBR. Dag en nacht denkt de Amerikaanse kunstrijder Michael Weiss aan Bagdad. Het is de titel van het nummer waarmee hij donderdagavond bij de Olympische Spelen in Nagano het ijs op komt voor zijn verplichte kür. Met de dreiging van een militaire actie van het Amerikaanse leger tegen Irak is sprake van een opvallende keuze. “Het is wel een beetje ironisch”, zei Weiss gisteren na aankomst in Nagano.

Ongewild krijgt 'Bagdad' een extra dimensie. Weiss: “Ik heb het ruim een jaar geleden gekozen, na de nationale kampioenschappen. Toen ik het voor het eerst hoorde, wist ik niet wat de titel was en vond ik het gewoon een interessant stuk muziek. Het is een flamenco-nummer, geschreven door een flamenco-gitarist, Jesse Cook. Het was eerst nogal tam. De jongen die voor mij de muziek doet, heeft het wat meer upbeat gemaakt en er wat meer bas aan toegevoegd.” Kritiek op zijn pikante muziekkeuze heeft Weiss nooit gehad. “Ik ben er nog nooit op aangesproken. Tot vandaag.”

Weiss volgt de ontwikkelingen in het conflict tussen de VS en Irak op de voet. Hij is niet de enige in de 196 leden tellende Amerikaanse ploeg. “Iedereen kijkt naar CNN. Het is gelukkig nog geen oorlog en we hopen dat het zo blijft.”

Als president Clinton tijdens de Olympische Spelen besluit tot een militaire aanval om Saddam Hoessein op de knieën te krijgen, dan zal de beveiliging van met name de Amerikaanse ploeg fors worden uitgebreid. “Natuurlijk maken we ons zorgen over het welzijn van onze atleten”, zei Dick Schultz gisteren als secretaris-generaal van het Amerikaans Olympisch Comité. “We zijn er goed op voorbereid. Voorlopig zijn we tevreden met de veiligheidsmaatregelen die de organisatie hier getroffen heeft. Steeds voordat we met een grote groep atleten naar het buitenland gaan, werken we nauw samen met het ministerie van buitenlandse zaken. Bovendien heeft het Amerikaanse leger een plaats in het olympisch comité.” Schultz wees erop dat in een crisissituatie extra veiligheidspersoneel uit de VS kan worden overgevlogen.

Eric Flaim houdt de komende twee weken zijn hart vast. De wereldkampioen allround van 1988 droeg vanmorgen vroeg de Amerikaanse vlag het stadion in tijdens de openingsceremonie. “Ik maak me wel zorgen over de situatie”, zei hij gisteren in Nagano. “Ik hoop dat er tijdens de Spelen niks gebeurt.” Of Clinton zo vriendelijk wil zijn om daar rekening mee te houden, onderstreept Flaim. “De Spelen zijn niet zomaar een sportevenement.” Overigens zijn er in Nagano geen deelnemers uit Irak.

De 30-jarige Flaim maakte als langebaanschaatser de Spelen in Calgary (1988) en Albertville (1992) mee. Net als in Lillehammer (1994) maakt hij in Nagano als shorttracker deel uit van de olympische ploeg. Over de veiligheid had Flaim vanochtend geen klagen. Onder de wapperende stars and stripes beleefde hij een van de mooiste momenten van zijn leven achter de imposante gestalte van Musashimaru. Deze 200 kilo zware sumo-worstelaar uit Hawaï ging de Amerikaanse delegatie bijna naakt vooraf. Flaim bekende gisteren dat hij met gemengde gevoelens naar de openingsceremonie zou gaan. “De hele wereld zal naar mijn kont kijken.”