Aardbeving in Afghanistan

ISLAMABAD/DUSHANBE, 7 FEBR. Bij een reeks aardbevingen in het afgelegen en onherbergzame noorden van Afghanistan zijn volgens Afghaanse bronnen de afgelopen dagen duizenden mensen om het leven gekomen. Het dodencijfer is een ruwe schatting, gebaseerd op berichten van vluchtelingen uit het getroffen gebied. Een hulpmissie van het Internationale Rode Kruis vertrekt vandaag uit de hoofdstad Kabul naar de aardbevingszone om de schade op te nemen en eerste hulp te verlenen.

Het getroffen gebied, tegen de grens met buurland Tadzjikistan aan, is in de huidige winterse omstandigheden moeilijk toegankelijk. Bovendien is het noorden van Afghanistan het strijdtoneel tussen de Talibaan, de extreem-islamitische strijders die ongeveer 85 procent van het Afghaanse grondgebied in handen hebben, en een alliantie van tegenstanders. Talibaan-leider mullah Mohammad Omar heeft zijn troepen opdracht gegeven de vijandelijkheden aan dit front voorlopig te staken.De Afghaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, ambassadeur Ravan Farhadi, verklaarde gisteren dat tot dusverre al meer dan 4.000 lichamen zijn geborgen. Hij zei dat te hebben vernomen in telefonische contacten met lokale autoriteiten in de stad Talokan, in de noordoostelijke provincie Tahkar. Zegslieden van de alliantie van oppositiepartijen in Islamabad, Pakistan, verklaarden gisteren dat ten minste 3.600 mensen om het leven zijn gekomen.

De eerste schok, met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter, deed zich afgelopen woensdag voor. Volgens het persbureau Afghan Islamic Press lag het epicentrum bij de stad Rustak in Tahkar, een regio die wordt gecontroleerd door de tegenstanders van de Talibaan. Verscheidene dorpen zouden zijn vernield. De beving was weliswaar niet uitzonderlijk zwaar, maar de lemen huizen ter plaatse zijn zeer kwetsbaar.

Na woensdag zijn nog meer schokken gevoeld. Het nieuws over de aardbeving drong pas gisteren door in het buurland Pakistan. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in eerste instantie 50.000 gulden overgemaakt om bij te dragen aan de voorbereiding van de hulpverlening.