Volgende maand akkoord; Endemol vult 'witte plek' op in Engeland

ROTTERDAM, 6 FEBR. Endemol neemt een belang van 50 procent in Broadcast Communications, de televisieproductiepoot van The Guardian Media Group (GMG). Door de deelneming wordt het amusementsconcern voor het eerst actief in Groot-Brittannië.

De Britse televisieproducent levert jaarlijks 1000 uur televisie aan bijna alle zenders in Engeland.

In oktober liet Endemol al weten in het Verenigd Koninkrijk 'driftig' te graven naar acquisities. Broadcast Communications, dat vorig boekjaar een omzet behaalde van 93 miljoen gulden, behoort in Engeland tot de top-drie van onafhankelijke tv-producenten en levert programma's over koken, tuinieren, muziek en binnenhuisarchitectuur.

Met de deelname in Broadcast, waar 250 medewerkers actief zijn, zet Endemol een nieuwe stap in de verwezenlijking van de strategische doelstelling die vorig jaar werd geformuleerd, namelijk om een grote speler te worden op de vijf grootste Europese markten. De afgelopen jaren deed de Nederlandse producent overnames in Duitsland, Spanje en Italië en werd daarmee een grote speler op die markten. Endemol is na Pearson Television, een dochterbedrijf van het Britse mediaconcern Pearson, de tweede grootste onafhankelijke producent in Europa.

In Frankrijk produceert Endemol nog slechts één televisieprogramma samen met de producent Télé Image. Op de Britse markt ontbrak Endemol nog geheel. Met de deelname in Broadcast vult het bedrijf een belangrijke witte plek op de kaart. Verschil is overigens wel dat het bij de meeste buitenlandse overnames door Endemol gaat om participaties die uiteindelijk zijn voorbestemd een meerderheidsbelang te worden. De mede-eigenaar van Broadcast, de uitgever van bladen als The Guardian en The Observer, is echter niet voornemens haar televisiebelangen van de hand te doen.

De verwachting is dat de transactie volgende maand beklonken wordt. De koers van het aandeel Endemol reageerde positief op de overname en steeg gisteren met 1,80 gulden tot 45 gulden. Daarmee noteert het aandeel 3 gulden minder dan de prijs waarvoor Endemol in november 1996 naar de beurs is gegaan. Tegen de middag kwam daar vandaag nog 80 cent bij.