THAISE EENDENKERRIE

Het is aan te raden dit gerecht een dag van tevoren te maken, niet alleen omdat de smaken zich zo ten volle kunnen ontwikkelen, maar ook omdat u zo het naar boven drijvende vet (en een eend heeft veel vet) kunt laten stollen en het dus makkelijk af kunt scheppen. Daarna kunt u het gerecht langzaam opwarmen. Als u tijd te kort hebt, kunt u de voor dit recept benodigde groene kerriepasta in een pot bij een toko of supermarkt kopen.

Spoel de eend onder de koude kraan en dep hem droog. Snijd de eend in porties en verdeel de borst in vier stukken.

Schep circa 1 deciliter van de kokoscrème van de bovenkant van het blik kokosmelk en meng met de kerriepasta. Doe het kokoskerriemengsel in een ruime, zuurbestendige en zware pan en zet die op een matig vuur. Roerbak tot het mengsel geurig wordt. Doe er de porties eend in, wentel ze in het kerriemengsel en laat ze een paar minuten bakken. Giet er de rest van de kokosmelk en een gelijke hoeveelheid water bij. Voeg de citrusbladen en vissaus toe en schep alles goed om. Breng al roerend aan de kook, draai het vuur laag en laat zonder deksel circa 2 uur sudderen tot de eend volledig gaar is. Giet er zo nodig extra kokosmelk bij om de eend onder het kooknat te houden. De saus moet vrij dun blijven. (U kunt het gerecht op dit punt afdekken en tot de volgende dag wegzetten.)

Schik de eend op een voorverwarmde dienschaal en garneer met de gehakte chilipeper en verse koriander of basilicum. Dien onmiddellijk op en geef er gekookte parfumrijst bij.

Voor vier personen:

1 tamme eend van circa 2 kilo, of 1 eend van circa 1 kilo en 4 hele bouten

4 deciliter dikke kokosmelk uit blik

3 eetlepels Thaise groene kerriepasta (recept hieronder)

3 hele citrusbladen (djeroek poeroet)

2 eetlepels vissaus

1 dessertlepel palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker

3 eetlepels gehakte groene chilipepers (desgewenst ontzaad)

3 eetlepels gehakte verse koriander of Thaise basilicum (rode basilicum)

Groene kerriepasta

Hak de chilipepers grof en doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe en draai tot een puree. Voeg zo nodig wat water toe als de puree te grof blijft. Doe de kerriepasta in een schoon, droog potje, sluit dat goed af en bewaar tot 4 maanden in de koelkast. Gebruik altijd een schone, droge lepel wanneer u wat kerriepasta uit het potje wilt scheppen.

De vurigheid van deze kerriepasta wordt bepaald door welke soort chilipeper u gebruikt en door het al dan niet ontzaden van de chilipepers. In het algemeen zijn de kleinste chilipepers ook de meest pikante.

8 verse groene chilipepers, desgewenst ontzaad

2 middelgrote uien, grof gehakt

6 eetlepels gehakte verse korianderwortel, stengel en blad

3 eetlepels fijngehakt citroengras (alleen het wit)

1 eetlepel gehakte knoflook

1 eetlepel gehakte verse laos of verse gember

1 dessertlepel gemalen koriander

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels zwarte peperkorrels

2 theelepels gemalen geelwortel

2 theelepels trassi (gedroogde garnalenpasta)