Suikeroompjes

Een chemicus, een bietenboer en vier juristen beslissen over het lot van het voedingsbedrijf CSM (bekend van merkartikelen als Hak, Venz en Honig). Het zestal bestuurt het administratiekantoor dat de aandelen van CSM beheert. Zij hebben het stemrecht. Beleggers die CSM-effecten op de beurs kopen, mogen wel meepraten op de aandeelhoudersvergadering, maar als het op stemmen aankomt is het ene knikje van de voorzitter van het administratiekantoor genoeg.

Nieuwkomer in hun gezelschap is notaris mr. R. Voogd, auteur van het proefschrift (1989) Statutaire Beschermingsmiddelen bij Beursvennootschappen. Zeg maar de gouden gids met 'wie gebruikt wat' als protectie tegen opstandige beleggers of vijandige opkopers. Directeuren die hommeles verwachten met hun beleggers, zijn bij Voogd aan het goede adres. “Als ik zeg dat ik bij alle gevallen waarin bescherming speelt, betrokken ben, klinkt dat aanmatigend, maar wel bij veel”, zei hij negen jaar geleden.

De CSM-bescherming is controversieel. De Vereniging voor de Effectenhandel, die vroeger de Amsterdamse beurs organiseerde, procedeert al jaren tegen CSM. Zonder succes overigens. Hun advocaat? Mr. H. van Everdingen, net als Voogd van advocaten- en notariskantoor Nauta.

Een belangenconflict? Het is niet Nauta's enige opmerkelijke rol aan het Beursplein. De Stichting Begaclaim die honderden miljoenen claimt van de beursvereniging namens zakenman J. van den Nieuwenhuyzen en beleggers van Begemann is opgericht door een Nauta-notaris. De claim wordt bestreden door een Nauta-advocaat.