Spanning in Kenia loopt op

NAIROBI, 6 FEBR. De Keniaanse regering heeft gisteren een avondklok ingesteld in het district Nakuru, waar de afgelopen drie weken bij politiek gemotiveerd tribaal geweld meer dan honderd mensen omkwamen. Een universiteit bij de hoofdstad Nairobi werd gisteravond gesloten nadat studenten met demonstraties het aftreden van president Moi hadden geëist.

Nakuru is een van de meest geürbaniseerde districten van Kenia en omvat onder meer de steden Nauru, Naivasha, Molo, Njoro en Narok. De hoofdweg naar Oeganda loopt door het district en veel van het voedsel voor Nairobi komt er vandaan. In de stad Nakuru maken de Kikuyu's, die doelwit zijn bij de gewelddadigheden, de meerderheid uit.

Moi zei gisteren dat “zakenlui en politici van een bepaalde gemeenschap” - kennelijk een verwijzing naar de Kikuyu's - het geweld financieren. De president viel verder uit naar religieuze leiders die “de aanvallers steunen”. Veel kerkleiders staken beschuldigende vingers uit naar de regering omdat ze het geweld niet stopt of omdat ze de gevechten zou aanwakkeren.

Volgens ministers zit de oppositionele Democratische partij (DP) van Mwai Kibaki achter de gevechten. De DP zou op deze manier de regering omver willen werpen. Vooral de Kikuyu's, die ruim twintig procent van de bevolking uitmaken, stemden bij de verkiezingen in december op de DP.

Volgens de oppositie straft de regering de Kikuyu's voor hun stemgedrag door regeringsgezinde stammen aan te moedigen de Kikuyu's aan te vallen. De oppositionele politicus Paul Muite zei gisteren over bewijzen te beschikken dat de autoriteiten vierhonderd mensen rekruteerden en opleidden om de aanvallen op de Kikuyu's uit te voeren. De DP gaf gisteren een verklaring uit waarin het instellen van de avondklok wordt veroordeeld als 'economische sabotage' tegen de Kikuyu's.

De politieke spanningen zijn hoog opgelopen als gevolg van de gewelddadigheden. Studenten van de Kenyatta Universiteit aan de rand van Nairobi blokkeerden gisteren een hoofdweg. Ze demonstreerden tegen de dood van een van hun collega's in Nakuru en scandeerden leuzen tegen Moi en de regering, die ze verantwoordelijk achten voor het geweld.

De opening van het parlement, dinsdag, stond eveneens in het teken van het geweld. Vijftig parlementsleden van de oppositie verstoorden de bijeenkomst en riepen: “Moi en (de regeringspartij) KANU verwoesten het land”. Een zichtbaar geïrriteerde Moi aanschouwde het chaotische tafereel, een recht dat kijkers naar de staatstelevisie werd ontnomen want de uitzending werd onderbroken. De politie verspreidde enkele activisten voor de rechten van de mens, die buiten het parlementsgebouw demonstreerden, en arresteerde tien betogers.