Ramsj

Mirjam Beerman (e.a): Beeldengids Nederland. Ingenaaid, Uitgeverij 010 1994, van ƒ 59,50 voor ƒ 29,50. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht. Premsela Amsterdam.

Goed gedocumenteerde gids met beschrijvingen van zo'n zeshonderd beeldhouwwerken die in de Nederlandse 'openbare ruimte' (zowel op straat als in gebouwen) te vinden zijn. Het aanbod is zeer gevarieerd: vanaf middeleeuwse religieuze kunst tot en met abstracte sculpturen uit het begin van de jaren negentig, met daartussen een keur aan standbeelden, monumenten, gevels, fonteinen en grafzerken. Het boek is uitgevoerd als een reisgids, compleet met kaarten, (stads)plattegronden en adressen.

Ook bij Steven Sterk en Premsela: De kunstwerken van Rijkswaterstaat, een overzicht van de vele sluizen, bruggen en gemalen die Rijkswaterstaat vanaf 1926 heeft gebouwd, met extra aandacht voor de Afsluitdijk. Opvallend zijn de schitterende zwartwitfoto's van Kim Zwarts (van ƒ 75,- voor ƒ 29,50).