Ramsj

Diane Arbus: Untitled (foto's). Gebonden, Aperture 1995, van ƒ 113,50 voor ƒ 59,50. De Verbeelding Amsterdam. Van Gennep Amsterdam.

Gedurende de laatste twee jaar voor haar dood in 1971, maakte de befaamde Amerikaanse fotografe Diane Arbus een reeks reportages in tehuizen voor geestelijk gehandicapten. Pas vijfentwintig jaar later zorgde haar dochter, Doon Arbus, voor een eerste uitgave van de verstilde, aangrijpende en soms - foto's genomen bij Halloween-festiviteiten - zelfs huiveringwekkende portretten.

Aangrijpende portretten - zij het van een geheel ander karakter - zijn ook te vinden in Cocaine true, cocaine blue, een fotoboek van Eugene Richards over de Amerikaanse drugsscene en al het geweld en de criminaliteit die daar onlosmakelijk aan zijn verbonden. Een beklemmend verslag uit de 'combat zone' van Brooklyn, oostelijk New York en de noordelijke wijken van Philadelphia (De Verbeelding en Van Gennep, van ƒ 70,40 voor ƒ 37,50).