PvdA voorop in peiling

ROTTERDAM, 6 FEBR. De PvdA zou als er op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden ruimschoots de grootste partij worden. Volgens de peiling van Nipo van deze week zou de PvdA 44 zetels halen, zeven meer dan de partij nu heeft. De VVD zou op 37 zetels komen - zes meer dan nu - op de voet gevolgd door het CDA met 35 zetels, één meer dan nu.

D66 zou meer dan gehalveerd worden: van de huidige 24 zetels zouden er 11 overblijven. Winst is er voor GroenLinks, van vijf naar acht zetels, en vooral voor de Socialistische Partij, van twee naar zes zetels. Van de ouderenpartijen, nu samen zeven zetels, zou weinig overblijven: slechts een zetel. De kleine christelijke partijen houden hun huidige omvang van zeven zetels, de Centrumdemocraten verliezen twee van hun drie zetels.

Bij Nipo-peilingen wordt gewerkt met een vast panel dat wekelijks een aantal vragen beantwoordt. Veranderingen in kracht van de partijen corresponderen dus altijd met daadwerkelijk veranderde voorkeuren van afzonderlijke kiezers. Bij telefonische steekproeven, waarbij elke week andere mensen worden benaderd, is nooit met zekerheid te zeggen of een wijziging van de krachtsverhoudingen in de peiling wordt veroorzaakt door een veranderde voorkeur van kiezers of door een afwijking in de steekproef. Volgens Nipo is de stabiliteit van de afgelopen maanden niet verwonderlijk, aangezien er weinig grote partijpolitieke kwesties hebben gespeeld.