PSEUDO-KRACH

De introductie van de nieuwe Europese munt leverde eveneens een eigenaardig probleem op voor de Amsterdamse effectenbeurs. Hier was een oplossing nog sneller geboden, want de financiële markten gaan al in 1999 in euro's rekenen. Wat gaat de AEX-index dan doen? De index is een meetinstrument dat de relatieve waarde weergeeft van de 25 meest verhandelde aandelen op de beurs.

Het index-cijfer wordt weergegeven in punten, en niet - zoals aandelen - in guldens. Ooit is de waarde van de index op 100 gezet, inmiddels staat deze op zo'n 965 punten.

De notering van aandelen in euro's, in plaats van guldens, heeft technisch gezien geen gevolgen voor het index-cijfer. De aandelen worden immers niet minder waard. De meeste Europese beurzen zullen hun indexcijfers dan ook in tact laten.

In haar 'Derde nota over de invoering van de euro in de effectensector' kondigde de Amsterdamse effectenbeurs onlangs aan dat de Amsterdamse index wél wordt aangepast. De AEX zal de waarde van haar index delen door de koers van de euro, die zo'n ƒ 2,20 zal zijn. Het zal de eerste keer in de geschiedenis zijn dat aandelenbezitters niet wakker liggen van een ruime halvering van de index. (MS)