Onderzoek naar fusie accountants

BRUSSEL, 6 FEBR. De Europese Commissie heeft besloten om een gedetailleerd onderzoek te doen naar de voorgenomen fusie tussen de accountants KPMG en Ernst & Young. De twee firma's, die ook actief zijn in belastingsadvisering, management consultancy en ondernemingsfinanciering, behoren tot de grootste zes van de wereld.

De beslissing is genomen nadat is gebleken dat de combinatie van activiteiten van KMPG en Ernst & Young kan leiden tot hoge marktaandelen in de commerciële en industriële sectoren van een groot aantal Europese lidstaten. De Commissie onderzoekt de effecten van de voorgenomen fusie in samenhang met de fusie van Price Waterhouse en Coopers & Lybrand. Door die fusie is de markt al zeer geconcentreerd. De twee laatste firma's hebben in december aan de Commissie laten weten dat ze al hun diensten wereldwijd gezamenlijk willen gaan aanbieden. Zij opereren ook als belastingadviseurs en management consultants.