NIB hoeft ontslag van V. niet terug te draaien

ROTTERDAM, 6 FEBR. De Nationale Investeringsbank (NIB) hoeft het ontslag van haar van beursfraude verdachte ex-directeur D.V. niet terug te draaien. Ook hoeft de bank geen schadevergoeding aan V. te bepalen.

Zo heeft de president van de rechtbank van Amsterdam gisteren geoordeeld in een kort geding dat twee weken geleden was aangespannen door V. De ex-directeur had akkoord willen gaan met ontslag, maar dan alleen in ruil voor enkele honderdduizenden guldens schadevergoeding.

V. trad in december af als directeur van NIB Securities toen duidelijk was geworden dat hij verdacht werd van criminele activiteiten, zoals het witwassen van zwart geld, misbruik van voorwetenschap en valsheid in geschrifte. De verdachte NIB-medewerker heeft, samen met enkele andere collega's van NIB Securities enkele dagen vastgezeten voor verhoor. Onduidelijk is nog wanneer zij voor de rechter moeten komen.

NIB Securities is na het bekendworden van de verdenkingen opgeheven. De activiteiten van het effectenkantoor zijn voortgezet door de eigenaar, de Nationale Investeringsbank. NIB Securities kwam voort uit NIB Strating. De oprichter daarvan, Adri S., geldt met commissionair Han Vermeulen en vermogensbeheerder Dirk de Groot als hoofdverdachte in de fraudezaak.

NIB wilde geen commentaar geven op haar succes in de rechtszaal. D.V. was onbereikbaar voor een reactie.