'Netscape wil zich mogelijk verkopen'

NEW YORK, 6 FEBR. Softwareproducent Netscape overweegt het bedrijf geheel of gedeeltelijk te verkopen aan Sun Microsystems, Oracle, IBM, Hewlett-Packard of America Online.

De producent van de succesvolle browser Navigator, een programma waarmee op het Internet kan worden gesurft, is volgens de Wall Street Journal in onderhandeling met diverse partners. Netscape zelf geeft geen commentaar, maar zegt dat het voortdurend met partners in gesprek is over mogelijke allianties.

De meningen van analisten over hoe reëel de kans is dat Netscape in andere handen overgaat zijn verdeeld. De koers van Netscape, genoteerd aan de Nasdaq-schermenbeurs, steeg gisteren met tien procent tot 21,94 dollar. Netscape maakte onlangs teleurstellende resultaten bekend over het vierde kwartaal en kondigde aan enkele honderden mensen te moeten ontslaan. Het verliest op het gebied van browsers marktaandeel aan Microsoft Explorer.

Netscape heeft nog steeds 60 procent van de browsermarkt tegen Microsoft 35. Netscape heeft zich echter gedwongen gezien om in navolging van Microsoft zijn browser gratis weg te geven. Het bedrijf ging zelfs een stap verder en heeft de broncode, de onderliggende programmaregels, vrijgegeven.

Veel 'vijanden' van Microsoft, zoals Sun Microsystems, Oracle en Novell, zien Netscape niet graag verdwijnen. Juist Netscape stak in 1995 Microsoft de loef af en vestigde zich in één klap in een sterke positie op het Internet.

Microsoft begon daarna met verdubbelde inspanningen aan een inhaalmanoeuvre. Het bedrijf van Bill Gates dwong onder meer Compaq Computer om de browser van Microsoft, Explorer, te installeren op nieuwe computers en geen andere. Daarvoor is het al op de vingers getikt. De rechtszaak, die betrekking heeft op schending van een akkoord uit 1995 tussen de overheid en Microsoft, loopt nog. Onderzocht wordt of Microsoft zich als kwaadaardige monopolist gedraagt.

Justitie bereidt intussen ook een bredere aanklacht voor tegen Microsoft wegens schending van de antitrustwetten. Daar is in de afgelopen dagen iets van naar buiten gekomen, maar justitie geeft geen commentaar op de geruchten. Opnieuw zou worden gekeken naar het gedrag van Microsoft ten aanzien van andere softwarebedrijven en afnemers, net als in het onderzoek dat leidde tot het akkoord van 1995.