Na verzoek van Haagse burgemeester Deetman; Congrescentrum weigert 'wapenbeurs' onderdak

DEN HAAG, 6 FEBR. Het Nederlands Congrescentrum (NCC) in Den Haag geeft geen onderdak aan een internationale beurs voor militaire elektronica uit vrees voor ordeverstoring door vredesactivisten. Dat heeft het NCC vanmiddag bekendgemaakt.

Het besluit viel na een verzoek van de Haagse burgemeester, W. Deetman, die zei dat de beurs “spanning kan oproepen met het door ons gewenste imago van Den Haag als stad van internationaal recht”. Deetman deed zijn verzoek na vragen van de linkse fracties in de Haagse gemeenteraad. Hij speculeerde in een brief op ongeregeldheden door vredesactivisten.

Het evenement, Technet Europe, zou van 28 tot 30 oktober in Den Haag plaatshebben en omvat een congres voor militaire elektronica-specialisten die lid zijn van de internationale vakorganisatie AFCEA, en een beurs waarop bedrijven communicatie-apparatuur en andere elektronica op defensiegebied tonen. Technet werd aanvankelijk in Brussel gehouden. Belgische vredesactivisten en linkse politieke partijen protesteren al langer tegen het evenement dat zij een 'wapenbeurs' noemen. Volgens hen is de organisatie van de beurs een “lobbygroep van de wapenindustrie”.

In oktober vorig jaar namen de Belgische douane en de economische inspectie op de beurs tentoongesteld materiaal en documenten in beslag. Er zou rechtstreeks zijn gehandeld in militaire apparatuur, waarvoor bovendien geen exportvergunning bestond. Toen besloten de organisatoren de beurs naar Den Haag te verplaatsen.

De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, J. Pronk, heeft daarna op verzoek van zijn Belgische collega, Moreels, premier Kok en de ministers Voorhoeve (Defensie) en Wijers (Economische Zaken) gevraagd te onderzoeken hoe het houden van de beurs was te voorkomen. Het houden van een 'wapenbeurs' in Nederland is onwenselijk “uit oogpunt van een coherent beleid gericht op conflictpreventie en vredeshandhaving”, aldus Pronk in een brief aan zijn collega's.

Pronk schrijft vandaag in antwoord op Kamervragen dat een verbod niet haalbaar is, omdat het om een legale organisatie gaat. Volgens een woordvoerder van Pronk wilde hij met “een politiek signaal de beurs zien te vermijden”. Ook Deetman schreef niets te zien in een verbod, maar hij vindt een 'wapenbeurs' niet passen in de stad waar ook het Vredespaleis en het Joegoslavië-tribunaal zijn gevestigd en die de leus 'Den Haag, Vredesstad' hanteert.

Het NCC zegt tot het “moeilijke besluit” te zijn gekomen uit vrees voor “onrust” en “verstoring van andere evenementen”. Het noemt de organisatie AFCEA “respectabel” en ziet geen grond voor de “aantijgingen op het gebied van onwettelijke praktijken”. Volgens het NCC betekent het besluit geen categorische weigering van toekomstige activiteiten op defensiegebied. “Het is ergens hilarisch te moeten vrezen dat pacifisten de veiligheid in gevaar komen brengen”, aldus een woordvoerder van het NCC, dat nog geen contract had getekend voor Technet. De beurs is eenmaal eerder, in 1993, in Den Haag gehouden.

De voorzitter van de Europese AFCEA-branche, de Belgische landmachtgeneraal b.d. Emmanuel Greindl, was vanochtend niet beschikbaar voor commentaar. AFCEA staat voor Armed Forces Communications and Electronics Association. Het is een internationale belangenvereniging van vakgenoten op het gebied van defensie-elektronica. Militairen, overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers uit de industrie zijn er op individuele basis lid van. AFCEA zegt geen commercieel doel te hebben en weigert de beurs een wapenbeurs te noemen, al hebben de produkten een militair doel.

AFCEA is in 1946 opgericht in de VS en heeft branches in Europa en Azië. AFCEA organiseert jaarlijks in de VS, Azië en Europa een Technet-beurs. De Europese beurs wint aan belang door de uitbreiding van de NAVO. Bedrijven hopen er contacten te leggen om hun produkten te verkopen aan nieuwe NAVO-lidstaten.