Luchtvaartlobby bezet Binnenhof

Van captains tot cabine-personeel, de luchtvaartwereld demonstreerde vanochend in Den Haag.

AMSTELVEEN / DEN HAAG, 6 FEBR. KLM-topman Leo van Wijk arriveert op D-day als een van de eersten op het hoofdkantoor in Amstelveen. In normale werkkleding, blauw pak, wit overhemd, rode das. Even later krijgt hij een petje met het opschrift KLM uitgereikt en een sticker met de tekst 'kom je aan Schiphol, dan kom je aan mijn baan'.

Er blijken uiteindelijk te weinig spandoeken, stickers en petjes voorhanden aangezien de ophanden zijnde demonstratie in Den Haag tegen de inperking van Schiphol al bij voorbaat uit de hand dreigt te lopen omdat zich veel meer mensen uit de luchtvaartwereld hebben aangemeld dan was voorzien. Een KLM-stewardess die uit Hongkong was gekomen hoorde pas op het laatste moment bij het bemanningencentrum op Schiphol dat er vanochtend gedemonstreerd zou worden. “Daarvoor heb ik graag mijn vrije dag opgeofferd.”

In plaats van met de aanvankelijk geplande zes bussen vertrekt de karavaan vanuit Amstelveen en Schiphol met veel meer bussen naar Den Haag, waar zich nog eens zo'n 100 KLM'ers extra die in de buurt van het Binnenhof wonen bij het gezelschap voegen. Voorzitter van de ondernemingsraad van de KLM Johan Walter komt met het verlossende eindcijfer. Er zijn 32 bussen in colonne naar Den Haag vertrokken waar zich in totaal zo'n 1450 mensen hebben verzameld uit de luchtvaartwereld, van captains tot cabinepersoneel en van administratieve mensen tot de technische dient.

Uniek is dat topmensen als Van Wijk (KLM), Schröder (Martinair), Legro (Transavia) en Van Berckel (Air Holland) anoniem in de betogersmassa opgaan. Hoewel anoniem? De laatste kilometer naar het Binnenhof wordt te voet afgelegd. Zelfs wandelend geeft Van Wijk nog de nodige interviews.

De boodschap is steevast dezelfde: het wereldwijde netwerk van de KLM loopt gevaar als Schiphol niet meer ruimte krijgt toegewezen. Een compromis voor 380.000 vluchten per jaar - wat gisteren weer in politiek Den Haag circuleerde - gaat hem niet ver genoeg. 400.000 vluchten is voor KLM de absolute ondergrens. Hij krijgt steun van een manager van het KLM-planbureau. “We hebben als KLM afgelopen augustus al dingen in de etalage gezet waarvan we niet weten of we ze straks kunnen verkopen.”

Boven de actievoerders cirkelen op het Binnenhof twee reclamevliegtuigjes met de leuzen 'Annemarie gaat over de knie' en '400.000 vluchten is een must'. Verder hebben de demonstranten spandoeken met teksten als 'Kom je aan Schiphol, dan kom je aan mijn baan' en 'Maint u dat nog, van die Mainport'.

Stewardessen delen koffie uit aan voorbijgangers en cabinepersoneel danst op de klanken van zonnige vakantiemuziek. Op Het Plein is een grote, opblaasbare gorilla neergezet als symbool voor het steeds groter wordende Schiphol. Het namaakdier heeft een shirt aan met de tekst 'Groei binnen grenzen' en is neergezet door de vakbond van het luchtvaartpersoneel, De Unie.