Koers Wolters Kluwer omhoog op stille beurs

AMSTERDAM, 6 FEBR. Wolters Kluwer was vanochtend een van de uitblinkers op een rustig Damrak. Het uitgeversfonds wist zich gesteund door een koopadvies van een zakenbank en het bericht van een overname. De AEX-index bleef onveranderd op 965,59 punten.

AMSTERDAM Nadat bekend werd dat Wolters Kluwer de uitgeverij DWD uit Keulen had overgenomen en Goldman Sachs zich positief had uitgesproken over de uitgeversfondsen steeg de koers van Wolters Kluwer vanochtend met acht gulden naar 291 gulden.

Enkele beleggers verzilverden daarop hun aandelen waardoor de koers daalde naar 288,90 gulden. Het was ten opzichte van de slotkoers van gisteren nog steeds een vooruitgang van ruim twee procent.

“De omzetten vallen tegen”, aldus een commissionair. “De beurs is in afwachting van de werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten.” Die worden halverwege de middag bekendgemaakt. “Tot aan die tijd zal er geen spectaculaire handel plaatsvinden”, verwacht de beurshandelaar. De rustige stemming op Beursplein 5 was ook terug te vinden op de andere beurzen in Europa. De koers van de dollar lag stil op 2,0224 gulden.

Tot de stijgende beursfondsen behoorde ook het aandeel Nedlloyd. Gisteren leken beleggers de transactie van aandelen Martinair tussen het transportconcern en de KLM nog af te keuren. Vanochtend steeg Nedlloyd negen dubbeltjes naar 41,10 gulden.

Automatiseerder Baan bleef ook vanochtend goed presteren op de beurs. De koers steeg met 2,70 gulden (3,2 procent) naar 87 gulden. Fondsen die een stap terug deden, waren Akzo Nobel met vier gulden op 380 gulden en kopieerconcern Océ dat 2,30 inleverde op 245,80 gulden.

Op de lokale markt was amusementsconcern Endemol populair. Het bericht dat Endemol vaste voet aan de grond krijgt in Engeland werd beloond met een winst van 80 cent op 45,80 gulden. Gisteren steeg het aandeel al met 1,50 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren over een breed front gedaald. Aanvankelijk liep het Dow Jones-gemiddelde gestaag op, maar toen beleggers eenmaal stukken verkochten om hun winst te nemen, sloeg de stemming om.

Uiteindelijk sloot het koersgemiddelde 12,46 punten lager op 8117,25.

Kort na de opening klom de Dow al vrij snel enkele tientallen punten. Die stijging vloeide voor een groot deel voort uit de hogere noteringen eerder op de dag op de belangrijkste effectenbeurzen in het Verre Oosten en in West-Europa.

Dat de stemming plotseling omsloeg, was het gevolg van winstnemingen. Die deden zich het eerst voor in de farmaciesector. Juist deze fondsen hadden eerder deze week flinke koerswinsten geboekt, in reactie op de aangekondigde reuzenusie tussen SmithKline Beecham and Glaxo Wellcome.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was hoger, maar niet veel. De Nikkei-index steeg met 36,76 punten tot 17.040,06 punten. Elders in de regio was Hongkong 0,4 procent hoger en steeg de beurs van Zuid-Korea ruim 2 procent. Dat laatste gebeurde nadat bonden, regering en werkgevers het eens waren geworden over een wetsvoorstel dat massa-ontslagen mogelijk maakt. Singapore tekende een stijging 3 procent aan. De beurs van Jakarta steeg met dik 3 procent.